Internacional 13/07/2019

Almenys 26 morts en un assalt en un hotel de Somàlia

Els islamistes d'Al-Shabaab s'han fet forts en un complex turístic durant tota la nit

Ara
2 min
Veïns revisant les restes del què era casa seva, objectiu d'un atac d'Al-Shabaab, el passat 15 de juny a la capital somali

BarcelonaL'atac amb cotxe bomba i posterior presa d'un hotel a la ciutat costanera de Kismayo, al sud de Somàlia, ha deixat almenys 26 persones mortes i més de mig centenar de ferits en un atemptat que ha reivindicat la milícia islamista d'Al-Shabaab. Entre les víctimes mortals figuren noms de visitants estrangers –de nacionalitat nord-americana, keniana, tanzana, britànica i canadenca– que s'allotjaven en aquest centre freqüentat per periodistes, cooperants, polítics o empresaris i treballadors qualificats.

Els fets van passar a última hora de la nit d'ahir divendres, quan els milicians d'Al-Shabaab van irrompre al complex de l'hotel Asasey fent esclatar un cotxe bomba que va destrossar la porta d'accés. Això va permetre que almenys quatre terroristes fortament armats entressin al recinte i es fessin forts durant tota la nit i s'enfrontessin amb els agents de seguretat i la policia en un intercanvi de trets que ha acabat a primera hora d'aquest matí, quan els agents han aconseguit el control de la instal·lació. Un portaveu policial ha informat que almenys quatre membres de la milícia islamista han mort en l'operació.

Entre les víctimes mortals hi ha diversos periodistes, com la coneguda presentadora de televisió somali-canadenca Hodan Nalayeh, que havia tornat recentment al seu país de naixement amb la intenció d'informar sobre històries positives, i Mohammad Omar Sahal, corresponsal de la cadena de televisió SBC. "En nom del Sindicat de Periodistes Somalis i la fraternitat dels mitjans de comunicació somalis, enviem les nostres més sinceres condolences a les famílies, col·legues i amics que han patit la pèrdua dels periodistes Hodan Naleyeh i Mohammad Omar Sahal", ha escrit en un comunicat Abdalle Ahmed Mumin, secretari general d'aquest sindicat, que ha lamentat "un altre dia negre" per als informadors locals.

Aquest és el primer gran atac d'aquest tipus a Kismayo, i els analistes locals responsabilitzen de l'activitat terrorista el govern federal i l'administració local per baixar la guàrdia en vista a les pròximes eleccions regionals. Kismayo és una ciutat portuària que fins ara havia quedat al marge de la violència d'Al-Shabaab, que fa més d'una dècada que ataca Somàlia i la veïna Kènia. Entre els seus objectius més recurrents hi ha hotels on s'allotgen estrangers. La milícia va assumir l'atac amb un camió bomba a la capital, Mogadiscio, l'octubre del 2017 que va deixar mig miler de morts, així com l'atemptat contra els estudiants de la Universitat Garissa de Kènia, amb el tràgic balanç de 148 morts, o el del centre comercial Westgate de Nairobi.

Al-Shabaab, que es va adherir formalment a la xarxa terrorista Al-Qaida el 2012, controla part del centre i el sud de Somàlia i aspira a instaurar un 'califat' islàmic wahhabita a Somàlia, un país que viu des de fa tres dècades en un estat de guerra permanent des que va caure la dictadura de Mohammad Siad Barre, que el va deixar sense un govern efectiu i en mans de milícies radicals islàmiques, senyors de la guerra i bandes de delinqüents armats.

stats