Divuit morts en una nova onada d'atacs russos sobre Ucraïna

Les tropes de Vladímir Putin avancen lleugerament sobre el sud de la ciutat d'Avdíivka

3 min
Imatge del resultat de l'impacte d'un míssil a la ciutat de Khàrkiv.

LondresEl règim de Vladímir Putin no dona treva a Ucraïna. Un seguit de míssils contra diferents ciutats del país al llarg de les primeres hores del dia ha causat la mort 18 persones i més de 130 de ferides, segons el balanç que ha fet Volodímir Zelenski al seu vídeo nocturn. El president ucraïnès ha detallat que l'exèrcit rus ha atacat 200 llocs, inclosos 139 edificis residencials.

A Kíiv s'han sentit deu explosions, i les sirenes que adverteixen dels atacs aeris russos han sonat poc abans de les 6 del matí, hora local. De les víctimes registrades, una dona ha perdut la vida a la capital i 18 persones n'han patit ferides. Vitali Klitxkó, alcalde de la ciutat de Kíiv, ha assegurat que un "edifici no residencial" s'ha incendiat. Un dels projectils no ha explotat, però, si bé ha obligat a evacuar tots els residents de l'habitatge.

Les altres víctimes mortals s'han produït a la ciutat de Khàrkiv i de Pavlohrad, al centre del país, a prop de Dnipró. A Khàrkiv, la segona ciutat més gran d'Ucraïna, propera a la frontera russa, han mort almenys vuit persones, segons les autoritats locals. Les primeres informacions suggerien que han resultat danyats diversos edificis residencials, amb una trentena d'apartaments afectats. També s'han incendiat canonades de gas que s'utilitzen per escalfar les cases. Entre les víctimes fins ara identificades a Khàrkiv hi ha dues dones, de 56 i 40 anys, mentre que 35 persones han hagut de ser hospitalitzades, inclosos nens de 10 i 12 anys.

Membres del servei de policia de Khàrkiv ajuden un civil ferit arran dels bombardejos d'aquesta matinada.

En total, i segons l'exèrcit ucraïnès, Rússia ha llançat 41 míssils contra Ucraïna. Les defenses n'han destruït 21. Moscou ha utilitzat conjuntament míssils guiats de creuer, balístics, aeris i antiaeris, segons les forces aèries d'Ucraïna.

Sobre el terreny, si bé els fronts de l'est es mantenen relativament estables, el cert és que, d'acord amb informacions del think tank nord-americà Institute for the Study of War, les tropes russes han avançat lleugerament sobre el sud de la ciutat d'Avdíivka, una posició molt difícil de mantenir per a les tropes del president Volodímir Zelenski.

Maniobres de l'OTAN

El nou atac rus té lloc poques hores abans que l'OTAN comenci, a finals d'aquesta setmana, les maniobres militars més importants des de la Guerra Freda, amb la participació d'uns 90.000 membres de l'Aliança.

El general Chris Cavoli en va informar dijous passat, assegurant que assajarien l'execució per part de l'OTAN dels seus plans regionals, els primers plans de defensa que l'Aliança ha elaborat en dècades, que detallen com respondre a un hipotètic atac rus. Hi participaran també més de 50 vaixells, des de portaavions fins a destructors; més de 80 avions de caça, helicòpters i drons; i almenys 1.100 vehicles de combat, inclosos 133 tancs i 533 vehicles de combat d'infanteria. Els exercicis s'allargaran fins a finals de maig.

I encara que la hipòtesi que dona suport a les maniobres és un possible atac rus, aquest dimarts, des de Brussel·les, el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha assegurat que no hi ha una amenaça imminent russa contra cap membre de l'OTAN. "Fem tot això [les maniobres] per garantir que disposem de les forces per eliminar qualsevol espai per a errors de càlcul o malentesos amb Moscou sobre la nostra disposició a protegir cada polzada del territori de l'OTAN, i mentre ho fem, no hi haurà cap atac contra territori de l'OTAN", ha dit.

stats