Almenys 55 migrants morts a Mèxic en l'accident del camió on viatjaven amuntegats

Una setantena més estan ferits i el conductor del tràiler ha fugit

ARA
2 min
Imatge posterior a l'accident d'autobus a Mèxic

BarcelonaÉs una de les tragèdies més grans que han tingut lloc en la ruta migratòria que va des dels països de Centreamèrica cap al nord (Mèxic i, si es pot, els Estats units). Com a mínim 55 persones han mort i 73 més han quedat ferides en un accident de camió prop de Tuxtla Gutiérrez, la capital de l’estat mexicà de Chiapas. Entre les víctimes mortals hi ha diversos menors i totes eren persones migrants que intentaven arribar al nord del continent. Segons Protecció Civil, el tràiler on viatjaven amuntegats els 150 migrants anava massa de pressa i el conductor ha perdut el control del vehicle. El conductor ha fugit després de l'accident.

El camió havia sortit aquest dijous des de Guatemala i la majoria de persones que hi viatjaven eren originàries d’aquest país. Els veïns de la zona on hi ha hagut l’accident han estat els primers a auxiliar les víctimes. Les fotografies mostren el camió accidentat, rodejat de cadàvers sobre l’asfalt.

El comandant de la Guàrdia Nacional ha declarat que als migrants que han sobreviscut se'ls atorgaran targetes humanitàries per residir al país i permisos de treball temporals.

“És molt dolorós”, ha dit el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador. que després de donar el condol a les famílies ha evitat respondre cap pregunta sobre la política migratòria de Mèxic que ha detingut a més de 228.000 migrants i deportat a 28.000 aquest 2021.

Altres representants del govern mexicà també han compartit el seu dolor per la tragèdia. L’executiu de Mèxic, però, fa temps que és objecte de crítiques per part de diverses organitzacions humanitàries pel seu tracte als migrants i el desplegament actual de desenes de milers d'agents de les forces armades a les fronteres nord i sud en tasques de control, com a part de la cooperació en matèria migratòria amb els Estats Units, que demanen al seu veí del sud que barri el pas als migrants.

Davant aquest escenari, els traficants de persones aprofiten per traslladar migrants de manera il·legal i per això cada cop busquen rutes més perilloses. Els migrants, com en aquest cas, viatgen sovint en condicions inhumanes: amuntegats i en vehicles en males condicions.

Una pràctica habitual

Fa dues setmanes, les autoritats de Migració mexicanes van localitzar més de 600 migrants transportats també en tràilers pel sud-est de Mèxic, Veracruz i Tabasco. El recorregut a través de la capital de l'Estat, Tuxtla, continua habitualment cap a Veracruz i s'acosta així a la capital del país, que ha esdevingut durant la crisi migratòria d'aquest any una destinació per a milers de migrants. A l'octubre, 652 persones van ser localitzades a l'estat de Tamaulipas a bord de tres camions sense ventilació, segons l'Institut Nacional de Migració. D'aquests, 349 eren menors.

stats