Estats Units
Internacional 26/04/2023

Almenys 24 morts pel pas d'un tornado al sud dels Estats Units

Hi ha un mínim de quatre desapareguts a Mississipí entre les runes d'edificis destruïts, a més d'arbres i línies elèctriques caigudes

ARA
2 min
Els serveis d'emergència davant d'edificisi pals elèctrics destruïts pel tornado que ha travessat mississipí aquest dissabte a la nit, 25 de març, i ha deixat almenys 23 morts.

BarcelonaAlmenys 24 persones han mort aquest divendres a la nit després que un gran tornado hagi travessat l'estat nord-americà de Mississipí, on hi ha hagut 23 morts, i el d'Alabama, on ha mort una persona més. Es creu que encara hi ha més víctimes atrapades entre les runes d'alguns dels edificis destruïts. El tornado ha devastat algunes poblacions rurals i ha fet caure arbres i línies elèctriques, cosa que ha deixat milers de persones sense llum.

També ha desfermat intenses tempestes, amb fortes pluges i una calamarsa de la mida de pilotes de golf en diversos punts de l'estat, segons la BBC. Segons l'Agència de Gestió d'Emergències de Mississipí, el gran tornado ha deixat un camí de destrucció de fins a 160 quilòmetres. Dissabte a primera hora hi havia un mínim de quatre desapareguts a la ciutat de Silver City, a l'oest de l'estat, on els equips de rescat s'afanyaven a trobar supervivents.

Una altra petita localitat rural, Rolling Fork, ha quedat també molt malmesa pel pas devastador del tornado. De fet, segons els testimonis presencials, aquest municipi de 1.700 habitants està completament devastat. "Mai havia vist res així. Aquesta era una petita ciutat fantàstica i ara ha desaparegut", ha dit un dels veïns, Brandy Showah, a la CNN.

Algunes imatges de la destrucció publicades per les xarxes mostren edificis sencers en runes, cotxes bolcats i gent que s'enfila a les runes enmig de la foscor. "Hem activat el suport mèdic, hem augmentat les ambulàncies i altres actius d'emergència per als afectats. La recerca i el rescat estan actius", ha dit el governador de Mississipí, Tate Reeve, en un tuit. "La pèrdua se sentirà en aquestes ciutats per sempre", ha afegit.

Segons la CNN, de les 23 víctimes mortals, 12 han mort a la petita localitat de Rolling Fork, on diverses persones havien quedat també atrapades a casa seva. "Vam córrer a ficar-nos a la part del mig de la casa i vam aconseguir entrar-hi, i és evident que venia just darrere nostre perquè tan bon punt vam entrar-hi vam sentir un gran bum i no vam sentir res més durant una estona", explicava un veí de Winona, una altra localitat de la zona, a l'emissora WTVA.

És el sisè tornado més mortífer registrat a l'estat de Mississipí, on el pitjor va ser el del 1971 amb 58 morts. Els tornados maten unes 60 persones a l'any de mitjana als Estats Units, segons dades de l'agència nord-americana NOAA, tot i que l'any passat el balanç total va baixar a 23. El 2021 havien estat 103 per un tornado devastador que va deixar fins a 57 morts a Kentucky. El més mortífer dels últims anys va ser el tornado de Joplin, que va arrasar aquesta ciutat de Missouri el 2011 i va deixar 158 morts i més de mil ferits. Però el pitjor que es recorda és el tornado de categoria 5, la màxima en l'antiga escala de Fujita, que l'any 1925 va travessar Missouri, Illinois i Indiana i va matar 695 persones, a més de deixar-ne ferides 2.027. Viatjava a més de 480 quilòmetres per hora.

stats