Jihadisme
Internacional 06/03/2021

Almenys 20 morts en un atemptat a Somàlia

Al-Shabaab s'atribueix l'atac, que també ha ensorrat diverses cases

ARA
2 min
Restes de l'atemptat d'Al-Shabaab a un restaurant de Mogadiscio que ha deixat 20 morts.

Almenys 20 persones han mort i 30 han resultat ferides en un atac suïcida amb cotxe bomba aquest divendres en un popular restaurant a Mogadiscio, capital de Somàlia. L'explosió va deixar una columna de fum al cel i va donar lloc a un tiroteig, segons alguns testimonis. L'atemptat ja ha estat reivindicat pel grup jihadista Al-Shabaab, que opera a la zona i és responsable d'atemptats com aquests en el seu intent de derrocar el govern de Somàlia per instaurar el seu propi executiu amb una interpretació estricta de la xaria.

L'atac es va produir en un restaurant iemenita que es diu Luul, al port de Mogadiscio, que ha estat acordonat per la policia. Altres fonts parlaven de 25 morts a l'agència Efe, però la xifra oficial era de 20. Com a resultat de la forta explosió, diverses cases es van ensorrar a causa de la magnitud de l'explosió, segons aquesta agència, de manera que la quantitat de víctimes podria ser encara més gran. Els equips de rescat s'afanyaven a treballar a la zona.

Aquest mateix restaurant va ser objecte d'un altre atac suïcida l'agost de l'any passat, en què almenys dues persones van morir i una tercera va quedar ferida. L'ambaixador de la Unió Europea (UE) a Somàlia, l'espanyol Nicolau Berlanga, ha lamentat l'atemptat al seu compte de la xarxa social Twitter. "Novament un atac mortal a Mogadiscio deixa dolor i devastació per a persones innocents. Expressem la nostra tristesa i solidaritat amb les víctimes i les seves famílies", ha afirmat Berlanga.

L'atemptat va tenir lloc malgrat l'increment de la seguretat a Mogadiscio, que s'havia reforçat en previsió d'una manifestació convocada per a aquest dissabte per una aliança de líders de l'oposició política per protestar contra el retard de les eleccions al país. La protesta finalment s'ha posposat. La capital somali pateix sovint atemptats d'Al-Shabaab, organització islamista afiliada a Al-Qaida des del 2012 i que controla les àrees rurals del centre i el sud de Somàlia, país en el qual busca instaurar un Estat Islàmic de tall wahhabita (ultraconservador). Somàlia viu en un estat de guerra i caos des del 1991, quan va ser derrocat el dictador Muhammad Siad Barre, i el país va quedar sense govern efectiu i en mans de milícies islamistes i senyors de la guerra.

stats