Almenys 116 morts i 6 decapitats en una baralla en una presó de l'Equador

Una baralla entre bandes provoca l'esclat de violència carcerària més mortífer dels últims anys

3 min
La Penitenciaria de Guayaquil, a l'Equador, on ha tingut lloc una batalla entre bandes que ha deixat 116 morts.

BarcelonaAlmenys 116 persones han mort aquesta matinada durant una batalla entre bandes rivals dins d'una presó de l'Equador. Soldats, cotxes de policia, ambulàncies i desenes de familiars dels interns es concentraven aquest dimecres davant la Penitencieria del Litoral a la província equatoriana de Guayas. Les autoritats continuen recuperant cossos sense vida, dels quals almenys sis s'han trobat decapitats.

L'esclat de violència ha inclòs trets amb arma de foc, navalles i explosions, i ha culminat diversos mesos de rivalitat entre dues bandes, els Lobos i els Choneros, a l'interior de la presó. Segons el diari equatorià La Hora, es tracta de les bandes que controlen els pavellons 8 i 9 de la presó de Guayaquil, que lluitaven per aconseguir el control del pavelló 5.

El president del país, Guillermo Lasso, ha decretat l'estat d'excepció a les presons durant almenys 60 dies i ha format un comitè de seguretat per intentar controlar la situació. "És molt desafortunat que els grups criminals intentin convertir les presons en el camp de batalla per a les seves disputes de poder", ha dit Lasso.

Els incidents van arrencar dimarts a la tarda, quan es van sentir els primers trets i alguns dels projectils van anar a parar en zones de l'exterior de la presó. En aquell moment es va parlar de 24 morts i es va donar la situació per controlada, però aquest dijous el balanç de morts ha pujat fins als 116, amb uns 80 ferits, després que les autoritats hagin pogut retirar tots els cossos. Gairebé tots els morts són interns del pavelló 5, que van ser atacats "per no voler canviar de banda" i haver rebutjat unir-se a alguna de les bandes que controlen els pavellons 8 i 9 de la presó, segons ha explicat a la premsa el general Fausto Buenaño, comandant de la Policia Nacional. Els atacants haurien accedit a l'altre pavelló a través d'un forat. Buenaño reclama més recursos tecnològics per al cos de policia per poder evitar que armes de foc arribin a mans dels interns.

"Ahir [per dimarts], la policia va assumir el control [de la presó] però aquesta nit hi ha hagut nous tirotejos, i altres coses, explosions, i avui [per dimecres] n'hem assumit el control total. Ara estem entrant als pavellons on hi ha hagut el conflicte i estem descobrint més cossos", ha explicat a la premsa local el responsable de presons, Bolívar Garzón. Almenys 400 policies han participat en el dispositiu per aturar la violència i controlar la situació a l'interior de la presó. Els policies han aconseguit rescatar sans i estalvis sis cuiners que havien quedat atrapats dins de la presó enmig de l'esclat de violència, segons la BBC.

A l'agost, el president Lasso ja va prometre més finançament per a un sistema penitenciari massificat, i va dir que es destinaria a construir nous punts de guàrdia i a instal·lar equips nous per millorar la seguretat. El compromís arribava, de fet, després que aquest mateix 2021 ja es registressin dos incidents de violència carcerària similars, un al mes de febrer que va deixar 79 morts i un al juliol amb 24 morts. Però el d'aquesta setmana a la presó de Guayaquil és el motí més mortífer dels últims anys al país. Aquest centre, la Penitencieria del Litoral, és considerat, de fet, el més perillós del país.

Moltes de les bandes criminals que operen dins de les presons tenen lligams amb els càrtels de la droga que controlen les rutes de pas dels estupefaents a través del país i cap al nord. De fet, la banda dels Choneros, una de les que ha protagonitzat el motí d'aquesta setmana, es creu que té lligams amb el càrtel mexicà de Sinaloa.

stats