Guerra a Europa
Internacional 06/12/2023

Els aliats dels EUA i la Unió Europea al golf Pèrsic reben Putin amb tots els honors

El president rus posa en evidència la incapacitat d'Occident d'aïllar-lo internacionalment

3 min
El president rus, Vladímir Putin, és rebut amb tots els honors als Emirats Àrabs Units aquest dimecres.

El CaireEl president rus, Vladímir Putin, ha estat rebut aquest dimecres als Emirats Àrabs Units i a l’Aràbia Saudita amb tots els honors en un inusual viatge llampec fora de Rússia durant el qual s’ha reunit amb els màxims dirigents dels dos països àrabs per abordar qüestions com la invasió d’Ucraïna, l’ofensiva militar d’Israel sobre Gaza i el preu del petroli. La visita del mandatari rus als dos influents petroestats forma part d’una atapeïda agenda de reunions diplomàtiques en què també hi ha una trobada aquest dijous a Moscou amb el president de l’Iran, Ebrahim Raisi, que reflecteix l'esforç del Kremlin per continuar expandint les seves relacions polítiques, comercials i militars amb països no occidentals.

"El president és un convidat especial i estimat al regne de l'Aràbia Saudita", ha arribat a dir el príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, en el moment de rebre el mandatari rus. També ha destacat les "grans oportunitats" de cooperació entre el seu país i Rússia. Hores abans, el líder rus s’ha trobat a Abu Dhabi amb Mohamed bin Zayed, president dels Emirats Àrabs Units, el principal soci comercial de Rússia al món àrab i aquests dies també amfitrió de la cimera de l’ONU sobre el clima (COP28) organitzada a Dubai.

La visita de Putin a dues de les grans potències del Golf permet al president rus escenificar els límits de l'esforç dels Estats Units d’aïllar-lo de la resta del món des de l’inici de la invasió d’Ucraïna, el febrer del 2022. En aquest sentit, Riad i Abu Dhabi, tot i ser estrets aliats de Washington i la Unió Europea, han rebutjat les pressions d’Occident per escollir bàndol en el conflicte i desmarcar-se de Rússia, i han optat per mantenir un cert equilibri entre Moscou i Kíev i deixar la porta oberta a erigir-se en possibles mediadors.

La poca activitat de Putin fora de Rússia els darrers mesos és fruit de l’ordre d’arrest del Tribunal Penal Internacional (TPI) que pesa sobre ell des d’inicis d’any per crims de guerra a Ucraïna. A l’agost no va assistir a la cimera dels BRICS a Sud-àfrica pel risc de ser arrestat, però ni l’Aràbia Saudita ni els Emirats han signat el tractat fundacional del TPI. El de dimecres ha estat el cinquè viatge de Putin a l’estranger des del març.

El viatge també es produeix enmig de la devastadora ofensiva militar a Gaza llançada per Israel en resposta a l’atac de Hamàs en territori israelià a principis d’octubre. Aquesta crisi està afavorint els interessos de Moscou perquè ha desplaçat una part de l’atenció mundial cap a Palestina i està desgastant la imatge d’Occident al món àrab. Tot i que Rússia ha mantingut tradicionalment bones relacions amb Israel i els palestins, la lentitud del Kremlin a condemnar l’atac de Hamàs, la recepció d’una delegació del grup palestí a Moscou a finals d’octubre i la seva proximitat a l’Iran han creat un fort malestar a Tel-Aviv, alhora que ha generat certes complicitats en països de l’Orient Mitjà.

La gestió del petroli

Una altra qüestió important a l’agenda de Putin durant el seu viatge a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units ha estat la coordinació respecte a la gestió del petroli, que se situa al centre de les relacions de Moscou sobretot amb Riad, dos pesos pesants dins el grup de productors de petroli de l'OPEP+. En els darrers mesos, l’Aràbia Saudita i Rússia han exhibit certes desavinences sobre la manera d'augmentar el preu del petroli a través de retallades de producció i d'exportació, amb Riad apostant per una posició més agressiva que Moscou.

El viatge de Putin al Golf, de fet, es produeix menys d’una setmana després de la darrera reunió de l'OPEP+, en la qual es va acordar mantenir les retallades voluntàries existents en el subministrament de petroli per part de l’Aràbia Saudita i Rússia i se’n van pactar de noves, tot i que caldrà veure'n l'impacte sobre el mercat i la implementació.

Aquest dijous està previst que Putin rebi a Moscou el president iranià Raisi. Segons l'agència de notícies estatal de l’Iran, Irna, les relacions econòmiques entre els dos països i la situació a Gaza ocuparan un lloc destacat en l’agenda del dia. El Kremlin ha detallat que s'hi tractaran projectes comercials i econòmics conjunts, inclosos de transport i energia.

Des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna l’any passat, Moscou i Teheran han aprofundit a gran velocitat les relacions en matèria militar, comercial i d’infraestructures, en un intent de fer front comú i eludir o minimitzar els costos de les sancions occidentals. El mes de juliol, durant una visita oficial de Putin a l’Iran, el líder suprem del país, Ali Khamenei, va transmetre al líder rus un suport explícit a l’ofensiva sobre Ucraïna.

stats