Internacional 19/09/2012

París extrema les precaucions després de la condemna del món musulmà a les caricatures de Mahoma

Les vinyetes al setmanari 'Charlie Hebdo', publicades aquest dimecres, forcen el govern francès a blindar ambaixades i centres culturals al món musulmà i a prohibir una manifestació prevista per a dissabte

Ara
2 min
El director del setmanari 'Charlie Hebdo' amb la portada de l'edició d'aquesta setmana. AFP

BarcelonaEl govern francès ha activat totes les alarmes després de la publicació aquest dimecres d'unes caricatures de Mahoma al setmanari satíric 'Charlie Hebdo'. París ha anunciat el tancament dels serveis al públic a les ambaixades a Tunísia i Egipte fins dilluns, així com també la clausura d'escoles, centres culturals i seus diplomàtiques divendres en vint països, ja que hi ha previstes mobilitzacions i jornades de pregària perquè és un dia festiu a la majoria de països musulmans.

El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, ha prohibit les manifestacions previstes a França aquest dissabte i ha reforçat les patrulles policials que vigilen els locals de la revista, que van ser incendiats el novembre del 2011, quan van publicar un altre número titulat 'Charia Habdo'. Tot i qualificar de "manca de responsabilitat" la decisió de la revista, París ha remarcat que és un país laic on existeix "llibertat d'expressió".

Condemnes del món islàmic

La tensió no fa més que créixer a mesura que passen les hores des de la publicació de l'edició d'aquesta setmana de 'Charlie Hebdo', que s'ha esgotat de seguida a tot França. Els Germans Musulmans d'Egipte han assegurat que les caricatures són "una provocació, una nova 'croada' plena d'odi". El portaveu de la formació, Mahmud Gazlan, ha dit per telèfon a l'agència Efe que Occident no respecta "els sentiments i símbols" dels musulmans.

La condemna dels Germans Musulmans se suma a la de la institució d'Al-Azhar, la més prestigiosa de l'islam sunnita i amb seu al Caire, que ha expressat el "rebuig absolut" a les vinyetes. En un comunicat, el gran imam d'Al-Azhar, el xeic Ahmed al-Tayeb, ha assenyalat que la llibertat d'expressió no ha de danyar la llibertat dels altres, ja que així es converteix en "un excés, menyspreu i ignorància de les religions i cultures".

stats