'Impeachment' a Donald Trump

Els advocats defensen que Trump és víctima de l’“odi” demòcrata

Qualifiquen l’'impeachment' de “caça de bruixes” i acusen els demòcrates de “venjança política”

3 min
Michael van der Veen, un dels advocats de Trump, aquest divendres al Senat

WashingtonDonald Trump és una víctima. En concret, de l’“odi” dels demòcrates. Un home de pau. En els seus mítings se “celebrava l’imperi de la llei”. El seu mandat va ser el de “la llei i l’ordre”. Els seus discursos, per més pujats de to que poguessin semblar, estan protegits per la llibertat d’expressió, i negar-l’hi és obrir la porta a la “cultura de la cancel·lació”. En resum, el futur polític de l’exmandatari està sent amenaçat per un “acte de venjança política inconstitucional” que se celebra al Senat dels Estats Units. Aquesta és la síntesi de la tesi dels advocats de Trump, que han arribat a concloure: “Aquest tipus d’odi polític no té lloc a les nostres institucions”. I s'han quedat tan amples.

Després de dues jornades de detallada exposició per part de l’acusació demòcrata, els advocats de Trump han fet servir el seu torn per intentar complaure el seu client amb una retòrica que li resulta familiar. Han definit l’impeachment com una “caça de bruixes”, s'ha acusat els demòcrates de “manipular” proves i fins i tot s'ha contraposat amb vídeos l’actitud de l’expresident amb la de càrrecs públics demòcrates per concloure que Trump és un home de pau i els segons uns perillosos insurreccionistes. 11 minuts i 18 segons ha durat un dels vídeos, ple de talls de polítics, periodistes i actors pronunciant la paraula lluita. El context, esclar, absent. L’objectiu, passar la piconadora i anivellar el terreny. Fins i tot s'ha apuntat subtilment a la presència de grups antifeixistes darrere l’assalt al Capitoli del 6 de gener.

Si el judici a Trump no fos polític, sinó en un tribunal ordinari, l’escàndol hauria sigut majúscul al saber-se que tres membres del jurat es van reunir dijous amb els advocats de la defensa. Però els senadors republicans afins a Trump no guarden ni tan sols les aparences i tres d’ells, que, com els seus companys, són jutges de l’impeachment, no van tenir problema en reunir-se més d’una hora amb els lletrats de l’expresident per ajudar-los a preparar la seva intervenció. No van buscar ni la discreció: la reunió va tenir lloc al Capitoli i, segons Jason Miller, col·laborador de l’expresident, van aportar “molt bones idees” als advocats.

Pressa a les dues bandes

Malgrat la gravetat de l’acusació contra Donald Trump, incitar una insurrecció, republicans i demòcrates tenen els seus propis motius per convertir el judici polític contra l’expresident en el més curt de la història. Es podria acabar aquest cap de setmana. El primer contra Trump va durar 21 dies, mentre que el de Bill Clinton el 1999 en va durar 37. Els demòcrates podrien intentar citar testimonis per apuntalar els seus arguments, però per això necessitarien l’aprovació del Senat i una disposició favorable dels citats. Entre ells, càrrecs de la Casa Blanca que van estar amb Trump durant l’assalt al Capitoli. El més probable és que la seva citació fos discutida legalment, de manera que el procés es prolongaria indefinidament.

Per al Partit Republicà, allargar-ho en el temps intensificaria més encara la seva guerra civil. Tot i que és improbable que hi hagi prou senadors conservadors disposats a condemnar Trump per poder aprovar el càrrec –en calen 17 de 50 si els demòcrates voten en bloc–, és probable que siguin alguns els que ho facin, i no només un com va passar fa un any. L’atenció està posada especialment en Mitch McConnell, líder republicà a la cambra alta, que no ha parlat amb Donald Trump des del mes de desembre. McConnell va apuntar al gener que l’expresident va “provocar” la turba, però entre els seus possibles càlculs d’oportunitat hi ha no posar en risc el seu lideratge sobre el partit al Senat.

Per al Partit Demòcrata, especialment per al president Joe Biden, allargar el procés implicaria dificultats afegides per poder avançar les seves iniciatives legislatives. El president, que amb prou feines s’ha pronunciat sobre l’impeachment, ha reconegut aquest divendres estar “ansiós” per veure què fan els seus “amics republicans”. 

stats