Internacional 11/09/2019

Absolta la doctora holandesa acusada d'haver practicat l'eutanàsia a una dona amb Alzheimer

El tribunal resol que la professional va actuar complint els requisits legals

Ara
2 min
mort digna

BarcelonaUn tribunal holandès ha absolt una geriatra acusada d'haver practicat l'eutanàsia a una dona de 74 anys que patia Alzheimer i ha resolt que la metge no va cometre cap assassinat, sinó que va actuar d'acord amb el que havia dit la pacient abans de perdre la memòria.

Aquest era el primer cop que es portava davant de la justícia holandesa un professional de la medicina per haver practicat l'eutanàsia des que els Països Baixos van regular el dret de les persones a tenir una mort digna, l'any 2002. El cas jutjat es remunta al 2016, quan la geriatra va facilitar la mort d'una pacient seguint les instruccions que la mateixa pacient havia deixat escrites en el document d'últimes voluntats quatre anys abans, quan encara tenia plenes capacitats cognoscitives. En l'escrit la pacient demanava ser sotmesa a l'eutanàsia si perdia la memòria i havia de ser traslladada a una residència.

El 2016, quan la malaltia ja estava molt avançada, la pacient es va manifestar de forma contradictòria respecte al document que havia signat, però Catharina A., metge actualment jubilada, va atribuir les contradiccions a la demència. Així, quan va arribar l'hora, la geriatra va iniciar el procés de sedació però la pacient es va despertar i es va mostrar reticent a les mesures que li estaven aplicant. Les reticències van ser resoltes amb l'ajuda dels fills de l'anciana, de manera que Catharina A. va poder finalment injectar la dosi letal.

La fiscalia va qualificar els fets d'assassinat i els va portar als tribunals per establir un precedent en el cas dels malalts amb demència, ja que la legislació holandesa permet l'eutanàsia només en cas de patiment insuportable i sense possibilitats de millora, i únicament per a pacients que hagin mostrat la seva voluntat sense equívocs ni vacil·lacions.

El jutge valora que la geriatra "havia consultat prèviament amb altres professionals". En aquest sentit, estableix que Catharina A. va seguir fil per randa el protocol per complir els requisits legals que autoritzen l'eutanàsia.

stats