09/09/2016

Trump: “Putin és molt més bon líder que Obama”

3 min
El candidat republicà, Donald Trump, magnifica la figura del president rus, a qui veu com un home fort que controla el país amb mà de ferro.

Nova YorkLluny de dissimular l’admiració pel president rus, Vladímir Putin, a mesura que avança la campanya electoral Trump tendeix a magnificar-la. L’últim episodi l’ha portat a comparar el president rus amb el nord-americà amb l’objectiu de desacreditar Obama: “Putin és molt més bon líder que el nostre president”, va declarar dimecres en un debat sobre la seguretat nacional celebrat molt oportunament al portaavions Intrepid, ancorat a Manhattan i reconvertit en museu del mar, l’aire i l’espai.

Segons Trump a Putin l’avalen els alts índex de popularitat que té al seu país -i passa per alt el rècord de popularitat que Obama té com a president sortint- i no deixa d’agrair les paraules amables que, diuen, en algun moment Putin ha tingut referint-se a ell. “Bé, crec que ha dit que jo era brillant; aprecio el compliment”, va comentar Trump.

Al candidat republicà li agrada la imatge de líder fort que projecta Putin, i insisteix que els Estats Units necessiten una bona relació amb Rússia per combatre l’Estat Islàmic (EI). Respecte a l’ocupació de Crimea, prefereix passar-hi de puntetes, i no li agraden les actuals sancions comercials a Moscou. Quan l’entrevistador de la NBC li va recordar que Putin s’ha annexionat Crimea -envaït l’est d’Ucraïna-, que dóna suport a Al-Assad a Síria i que intenta disminuir la influència dels Estats Units a les regions clau del món, la resposta de Trump va ser que Obama actua igual de malament.

El que Trump planteja d’una manera genèrica és una nova era de cooperació entre els Estats Units i Rússia, un intent que tant Obama com abans George Bush han fet sense resultats. Ni el llenguatge florit de Bush -que el 2001 va declarar: “L’he mirat als ulls [a Putin]. L’he trobat molt directe i de confiança”- ni l’oferiment d’Obama de fer un “ reset ”en les relacions Washington-Moscou el 2009 no van impedir les invasions russes de Geòrgia i Crimea. Però Trump, ja sigui perquè el supera l’admiració pel polític fort que representa Putin o perquè li agrada la imatge de l’exresponsable del KGB reconvertit en president que controla l’estat amb mà de ferro, insisteix en les lloances al president rus.

En una campanya electoral nord-americana mai havien estat tan presents Putin en particular i Rússia en general. Perquè a l’admiració confessa de Trump pel president rus s’hi ha d’afegir el ciberatac de pirates russos que van patir al juliol els ordinadors del Partit Demòcrata, i que se centrava especialment en els correus dels organitzadors de la campanya de Hillary Clinton. Al darrere de l’atac s’hi intueix la llarga mà de Putin, però el lligam és indemostrable. La candidata demòcrata, Hillary Clinton, va considerar llavors que els indicis eren suficients per acusar directament Rússia de l’atac i qüestionar les bones relacions entre Putin i Trump.

I ara Clinton ha tornat a la càrrega. A la declaració de Trump que Putin és més bon líder que Obama, Clinton hi ha respost amb un atac frontal negant la capacitat del candidat republicà per ser el president: “Ha sigut un altre test que Donald Trump ha fallat. Hem vist més evidències que és temperamentalment inadequat i està desqualificat per ser el comandant en cap”. Clinton conclou que preferir el president rus al nord-americà no és només poc patriòtic i insultant, sinó que, a més, fa por.

I com a digne colofó d’un acte de campanya, Clinton ha apel·lat al president més adorat pels republicans: “Què diria Ronald Reagan sobre un nominat republicà que ataca els generals nord-americans i lloa el president rus?”

La resposta d’Obama

Qui també ha contestat la sorprenent declaració de Trump ha sigut el comparat, el president Obama, que des de Laos, on és en viatge oficial, l’ha qualificat d’idea completament boja. Obama ha martellejat en un dels punts centrals del discurs demòcrata contra Trump: que no és una persona preparada per convertir-se en president dels Estats Units i, especialment, per ser-ne el comandant en cap, amb ple control l’arsenal armamentístic. “No crec que aquesta persona estigui qualificada per ser el president dels Estats Units -va dir Obama-. Cada cop que parla, aquesta opinió es confirma”. Obama va anar més enllà i va reclamar als nord-americans que es fixin en les propostes “a vegades boges” delrepublicà. I reflexionant sobre els períodes electorals va afirmar que en aquests moments, comportaments que en altres èpoques es considerarien completament inacceptables i insultants es normalitzen.

stats