Internacional 30/11/2019

L'SPD escull una nova cúpula que fa trontollar la gran coalició de Merkel

Unes 20.000 persones es manifesten contra el congrés de la ultradretana AfD

Gemma Terés
2 min
Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans.

BerlínContra tot pronòstic, el partit socialdemòcrata alemany (SPD) ha elegit aquest dissabte un nou duo per liderar-lo que fa trontollar la coalició de govern amb els conservadors CDU/CSU, amb Angela Merkel com a cancellera.

Les bases de l'SPD han descartat la continuïtat que predicaven l'actual ministre de Finances i vicecanceller, Olaf Scholz, i la diputada de la regió de Brandenburg Klara Geywitz, i han preferit la proposta més d'esquerres que té el suport de les joventuts socialdemòcrates (Jusos): la diputada Saskia Esken i l'exministre de Finances del Rin del Nord - Westfàlia, Norbert Walter-Borjans. Han guanyat amb el 53,06% dels vots, amb una participació del 54%.

Oficialment, els nous líders seran triats divendres que ve al congrés de l'SPD a Berlín, però tot apunta que la decisió serà validada. Esken s'ha mostrat obertament partidària de trencar amb la gran coalició perquè, com molts dels socialdemòcrates, considera que és el mal de l'SPD: amb aquesta tercera gran coalició a nivell federal, la popularitat dels socialdemòcrates ha tocat fons. Walter-Borjans no ho ha dit tan clarament, però es mostra crític.

S'espera que al congrés del partit de la setmana que ve la parella escollida proposi canvis en el pacte de coalició, com ara més inversions en medi ambient i un salari mínim de 12 euros l'hora. Si no són acceptats per la CDU d'Annegret Kramp-Karrenbauer podrien suposar una ruptura del pacte de govern i, com a conseqüència, o bé eleccions anticipades o bé un govern de Merkel en minoria.

Durant sis mesos l'SPD ha organitzat actes per tot Alemanya per presentar les parelles candidates, després de la dimissió de la líder dels socialdemòcrates alemanys Andrea Nahles al juny, com a reacció als mals sondejos i al desastre de l'SPD a les eleccions europees del maig. Sis mesos després, els sondejos segueixen donant al partit un modest 14%.

Congrés de l'AfD

També un 14% obté el partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD), que aquest dissabte ha celebrat el seu congrés per escollir nova cúpula. Els 600 delegats reunits fins diumenge a la ciutat de Braunschweig, a la Baixa Saxònia, han triat els considerats "moderats" de l'AfD: repeteix Jörg Meuthen, que hi és des del 2015, i entra Tino Chrupalla en substitució d'Alexander Gauland.

Gauland és un dels fundadors del partit (2013) i ja havia dit que preferia passar el relleu a algú més jove. "En els pròxims dos anys, l'AfD s'ha de convertir en un partit que vol i pot governar", ha dit Meuthen. Si ens fixem en les enquestes d'opinió, l'SPD, que comptava com a partit establert, no acaba de remuntar, i l'AfD, que comptava com a partit minoritari, no para d'escalar i té opcions de convertir-se en un partit establert, no només a l'est d'Alemanya. Les pròximes eleccions parlamentàries seran el 2021.

Unes 20.000 persones s'han manifestat aquest dissabte davant del congrés de l'AfD i han bloquejat els accessos al Palau de Congressos de Volkswagen (que ha fet tapar el nom de l'empresa perquè no es relacioni amb l'AfD). Un fort desplegament policial ha controlat la manifestació, preparats amb canons d'aigua. A diferència de l'any passat no hi ha hagut aldarulls greus.

stats