'Pinso' per a pobres

Un programa alimentari per a nens desfavorits al Brasil crea polèmica per la falta de seguretat

¿Caritat mal entesa, humiliació o una idea sense solta ni volta? La polèmica està servida, i mai més ben dit, a São Paulo, la capital econòmica del Brasil. L’alcalde de la ciutat, el populista empresari João Doria, s’ha empescat una insòlita iniciativa per acabar, diu, amb la gana en aquesta ciutat, la més poblada del Brasil. Doria ha plantejat el reaprofitament d'aliments a punt de caducar que ja no es poden posar a la venda o la indústria alimentària els descarta pel seu aspecte per fer-ne un granulat en sec que ha de servir com a "complement" alimentari a les escoles públiques per a estudiants de renda molt baixa.

La idea ha causat indignació entre molts col·lectius perquè entenen que el resultat no té prou garanties higièniques ni qualitat nutricional i, a més, suposa una humiliació amb totes les lletres per a la població més desafavorida perquè l'aliment prové de les restes que ningú vol. Com a mostra de la contestació pública, el malnom com ja es coneix a aquest experiment és 'pinso per a pobres' i, en la seva versió més dura, 'aliment per a gossos'.

Doria, considerat un possible candidat presidencial, ha justificat aquesta "farinata", que és com en diuen, com una bona iniciativa "desenvolupada per científics" i elaborada amb "enorme cura i aprovada per l'Ajuntament amb tots els suports acadèmics i científics". En una compareixença, l'alcalde ha assegurat que les mostres que li han fet arribar superen les exigències del seu paladar. " És bo, jo ja n'he menjat, té diversos sabors i fins i tot l'exèrcit ho fa servir en situacions d'emergència i durant anys és el que han menjat els astronautes a l'espai".

El Berlusconi brasiler

Però la 'farinata' no és només un problema social, sinó que la fiscalia de São Paulo ha enviat a l'Ajuntament un requisitori per obtenir informació tècnica sobre el granulat. Cinc són les preguntes que es formulen en aquesta investigació, entre les quals: "Quin motiu hi ha per a una substitució de l'aliment convencional per la nutrició d'emergència?" o "De què està format el granulat, quina és la seva composició i el seu valor nutritiu?".

La Plataforma Sinergia, l'ONG d'on ha sortit la idea del producte, ha defensat el 'pinso' com una eina "pràctica i eficaç per combatre la fam al món", i ha afirmat, a través d'un comunicat, que és un aliment "totalment segur que pot ser utilitzat en sopes, pans, galetes, entre altres preparacions". L'entitat obtindria els drets per distribuir l'aliment sense haver d'acudir a una licitació pública, segons informa Efe. Un dels defensors del projecte és l'arquebisbe de São Paulo, Odilio Scherer, que ha sol·licitat que la polèmica no sigui polititzada i convertida en una campanya contra l'alcalde.

Res ha convençut col·lectius socials i grups de pares i mares que han sortit al carrer per protestar contra una política municipal que titllen de caritativa i humiliant. Amb cartells on es podia llegir  "per un dinar escolar digne", "més verdures i menys ració" o "volem menjar de veritat". 

El Consell Regional de Nutrició de São Paulo assegura que el suplement no té valor nutritiu i atempta contra el dret humà a una alimentació adequada. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF