Pequín allibera l'últim dels llibreters de Hong Kong empresonats

Llibertat provisional per a dos líders de la Revolució dels Paraigües

El govern de Suècia ha anunciat aquest dimarts que les autoritats xineses han confirmat l'alliberament de l' activista suec d'origen xinès Gui Minhai, l'únic dels llibreters de Hong Kong desapareguts el 2015 que estava detingut.

Cinc editors i llibreters de Hong Kong crítics amb Pequín van desaparèixer misteriosament entre octubre i desembre del 2015 per reaparèixer sota custòdia xinesa mesos més tard, encara que tots menys Gui van ser alliberats poc després gràcies a la pressió internacional.

En un missatge difós a la xarxa social Twitter, la titular sueca d'Exteriors, la socialdemòcrata Margot Wallström, va donar la "benvinguda" a la notícia, tot i que va ressaltar la necessitat d'obtenir de la Xina "més clarificació" sobre el cas. 

La filla del llibreter, Angela Gui, va explicar en un comunicat difós en el seu compte en aquesta mateixa xarxa que el ministeri d'Exteriors xinès va informar Suècia fa dues setmanes que l'activista seria alliberat el dia 17 després de complir una condemna per un presumpte delicte de circulació, però que des de llavors no tenen notícies seves.

Ni l'ambaixada sueca ni la família han sigut contactats per Gui, segons ha denunciat la seva filla, que assegura que el consolat suec a Xangai va rebre ahir "una estranya trucada" d'algú que deia ser el llibreter i anunciava que demanaria un passaport suec en un o dos mesos però que abans volia passar temps amb la seva mare malalta.

Gui Minhai va desaparèixer l'octubre del 2015 a Tailàndia i no es va saber res d'ell fins que, el gener de l'any següent, va anunciar en un missatge televisiu que havia tornat a la Xina per assumir la seva responsabilitat per la mort d'una jove a la qual suposadament va atropellar en una ciutat xinesa el 2003. L'activista de Hong Kong és el fundador d'una editorial que publicava llibres sobre la vida privada dels líders i els secrets del Partit Comunista Xinès (PCX), que estan prohibits a la Xina continental però es permeten a Hong Kong.

En llibertat dos líders del moviment democràtic de Hong Kong

Els joves han complert condemna per organitzar les protestes dels paraigües grocs

D'altra banda, dos dels líders estudiantils de les protestes democràtiques de la Revolució dels Paraigües de finals del 2014 a Hong Kong, Joshua Wong i Nathan Law, han sortit aquest dimarts de la presó sota fiança després de ser condemnats per encapçalar les històriques mobilitzacions.

El president del Tribunal Final d'Apel·lació de Hong Kong, Geoffrey Ma Tao-li, ha acordat la posada en llibertat de tots dos dirigents estudiantils, que havien entrat a la presó al mes d'agost, a canvi del pagament en efectiu d'una fiança de 6.400 dòlars.

Els líders de l'organització política democràtica Demosisto havien sigut  condemnats a penes d'entre 6 i 8 mesos de presó, juntament amb l'exlíder sindical estudiantil Alex Chow, pel seu lideratge en els enfrontaments al davant de les oficines del cap de govern i del Parlament de Hong Kong, que van acabar amb l'ocupació de carrers durant 79 dies.

Els tres dirigents ja havien completat sentències amb treballs comunitaris l'any passat, dictades per un magistrat de Hong Kong, però a l'agost, en una revisió demanada pel govern local, el Tribunal d'Apel·lacions va resoldre ampliar la condemna a penes de presó. Tots tres estan pendents d'una apel·lació a l'alt tribunal perquè les penes de presó es vegin commutades per les ordres de servei comunitari que van completar anteriorment.

Del carrer al Parlament

Wong, de 21 anys, va ser condemnat a 6 mesos de presó per assemblea il·legal, i Law, de 24 anys i amb escó al Parlament de Hong Kong, va ser suspès per una ordre judicial al juliol i va ser condemnat a passar 8 mesos entre reixes.

Chow, que compleix una condemna de 7 mesos també per participació en reunions il·legals, continua a la presó després que no sol·licités la llibertat sota fiança fins a la data d'apel·lació. La primera audiència podria produir-se el 7 de novembre. 

Fora dels tribunals, la vicesecretària general de Demosisto, Agnes Chow, ha demanat a l'opinió pública atenció contínua a "tots els presos polítics que són a les presons per participar en moviments de desobediència civil a Hong Kong". Mentrestant, els partidaris han corejat consignes com "Vergonya per la persecució política" i "Llarga vida al moviment dels paraigües".

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF