Publicitat
Publicitat

L'OIEA confirma que han robat un camió amb una font radioactiva a Mèxic

El material robat és perillós i s'utilitza per tractaments mèdics

Les autoritats mexicanes han informat a l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) del recent robatori d'un camió que transportava una perillosa font radioactiva usada per a tractament mèdic, ha confirmat avui l'agència nuclear de les Nacions Unides a Viena.

La Comissió Nacional de Seguretat Nuclear i Salvaguardes (CNSNS) assegura que el camió, que estava transportant una font de cobalt -60 per teleteràpia des d'un hospital de Tijuana a un centre de deixalles radioactives, va ser robat a Tepojaco, prop de Mèxic DF, a les 08.00 GMT del 2 de desembre.

L'OIEA alerta en un comunicat emès a la capital austríaca que la font radioactiva robada pot ser "extremadament perillosa". Així mateix, l'organisme internacional afegeix que les autoritats mexicanes estan duent a terme una recerca de la font i han emès un comunicat de premsa per alertar la ciutadania. L'OIEA assegura que ha ofert el seu suport a Mèxic i que es posa a la disposició per prestar assistència si és requerit per un estat membre.

Per la seva banda, la Comissió Nacional de Seguretat Nuclear i Salvaguardes (CNSNS) de Mèxic va informar que en una gasolinera a Tepojaco, municipi de Tizayuca (estat d'Hidalgo) es on es va robar el vehicle que transportava l'equip mèdic en desús per al tractament de teleteràpia de l'Institut Mexicà de l'Assegurança Social (IMSS). Segons el comunicat de la CNSNS, es tracta de material radioactiu de baixa intensitat que era traslladat al Centre d'Emmagatzematge de Deixalles Radioactives.

Les autoritats activen un protocol d'alerta per trobar l'equip

El CNSNS va assenyalar que "immediatament es va activar un protocol d'alerta a les autoritats federals, estatals i municipals, les quals van iniciar la recerca de l'equip robat ".

Aquesta recerca es circumscriu a Hidalgo i als seus estats veïns de Querétaro, Veracruz, Estat de Mèxic, Tlaxcala, Puebla i el Districte Federal. A més, s'ha establert la coordinació necessària amb Protecció Civil Federal, afegeix la nota.

El vehicle, on es transportava l'equip de Teleteràpia, és un Volkswagen Worker, de 2.5 tones, color blanc, plaques 726 - DT -8 i compta amb una plataforma amb grua integrada. La CNSNS assegura que la font radioactiva que es troba a l'interior d'aquest equip mèdic "està degudament blindada i no representa cap risc, sempre que no fracturin o alterin el seu capçal".

A més exhorta "als qui tinguin en el seu poder o trobin l'equip a no obrir-lo ni danyar-lo, atès que, en aquests casos, pot produir severes afectacions a la salut".

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF