La tomba de Karl Marx a Londres, empastifada amb pintura vermella

És el segon acte vandàlic que pateix el monument en menys de dues setmanes

La tomba del filòsof i economista Karl Marx, situada al cementiri de Highgate, al nord de Londres, ha sigut atacada per segona vegada en menys de dues setmanes. La tomba, considerada un monument d’interès històric, ha aparegut aquest cap de setmana amb pintades de color vermell en què hi diu “Doctrines de l’odi” i “Arquitectes del genocidi”. Fonts del cementiri també han detallat que part del marbre de la sepultura ha estat fet malbé a cops, i que la placa amb un epitafi a Marx, la seva dona i el seu net també ha sigut empastifada amb pintura vermella. De moment es desconeix l’autor de la profanació i la policia no ha detingut ningú per aquest acte vandàlic.

El 4 de febrer el monument ja va patir importants danys perquè algú va colpejar la llosa de marbre amb un martell per intentar esborrar el nom de Karl Marx. “Sense sentit, estúpid, ignorant", han titllat fonts del cementiri l’acte vandàlic. “Sigui el que sigui el que es pensi sobre el llegat de Marx, aquesta no és la manera d’actuar, ni de tractar el nostre patrimoni”, han afegit. Han assegurat, però, que la tomba serà reparada “tan aviat com sigui possible”.

“Suposo que es podrà treure la pintura vermella”, ha afirmat Maxwell Blowfield, que treballa al Museu Britànic i que ha recordat que la tomba de Marx és el monument “més destacat del cementiri”. “Estic sorprès que algú tingui la necessitat de fer una cosa així l’any 2019”, ha comentat. Per la seva banda, l’associació Amics de Highgate ha admès que la tomba “mai tornarà a ser la mateixa” després d’aquests atacs. El monument és propietat de l’organització benèfica Marx Grave Trust, anteriorment ja havia sigut atacat amb pintura i l’any 1970 algú va intentar dinamitar-lo amb una bomba.

Al cementiri de Highgate també hi està enterrat l’exespia rus Aleksandr Litvinenko, i és molt visitat per turistes d’arreu del món i un dels més famosos del Regne Unit. L’atac d’aquest cap de setmana s’afegeix a altres actes vandàlics registrats durant l’últim mes a Londres contra monuments. Per exemple, uns desconeguts van embrutar amb pintura una estàtua del primer ministre Winston Churchill i una escultura commemorativa de les forces aèries britàniques a Green Park.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF