França amenaça de no sumar-se al TTIP

El responsable de Comerç francès diu que "l'opció més probable" és el cessament de les negociacions amb els EUA

El president de França, François Hollande, ha assegurat aquest dimarts que "de moment França diu no" al tractat de lliure comerç entre els Estats Units i la UE ( TTIP, per les seves sigles en anglès). "No acceptarem mai que es qüestionin els nostres principis essencials", ha dit.

Poc abans havia parlat també el secretari d'Estat de Comerç Exterior, Matthias Fekl, i havia recalcat també que "tal com està actualment és un mal acord" i França "no pot signar-lo". "Nosaltres volem defensar les nostres petites i mitjanes empreses, l'agricultura, el medi ambient. No tindria cap sentit haver fet la COP21 (cimera del clima) al desembre a París i mesos més tard signar un pacte que la desfà", ha afegit.

Per això, per al responsable de comerç exterior de l'executiu francès, "l'opció més probable" ara mateix és el cessament de les negociacions amb els Estats Units per a aquest tractat. 

Les declaracions d'Hollande i el seu executiu arriben l'endemà que Greenpeace filtrés a la premsa part dels documents que conformen la negociació entre la UE i els EUA per aquest tractat, conduïdes amb molt de secretisme, i que revelen els intents dels Estats Units per imposar la seva política desreguladora en molts sectors econòmics, com l'alimentari, en contra de les normatives europees.

"Europa proposa molt i rep molt poc a canvi i això no és acceptable", ha afirmat també Fekl en una entrevista a l'emissora francesa Europe 1.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF