Publicitat
Publicitat

Els republicans encaren una difícil derogació de l’Obamacare

El seu pla, aprovat a la cambra baixa, té riscos i divideix el partit

Els republicans de la Cambra de Representants dels Estats Units han votat més de 60 cops derogar tota o algunes parts de la reforma sanitària aprovada el 2010 i impulsada per l’expresident Barack Obama -coneguda com a Obamacare-. L’últim cop va ser dijous. Tot i així, aquesta vegada creuen que va la vençuda, perquè un membre del seu partit, Donald Trump, és l’inquilí de la Casa Blanca. Durant anys, Obama va vetar els seus esforços, malgrat que tenien la majoria a les dues cambres. El projecte de llei de Trump, però, encara ara un difícil debat i l’aprovació al Senat crea divisió dins del seu partit i té riscos electorals.

Què diu el projecte de llei?

Els republicans volen reduir les ajudes per a l’accés a la sanitat

El projecte de llei aprovat a la cambra baixa per derogar l’Obamacare vol substituir el sistema actual de subsidis per contractar una assegurança mèdica per un de crèdits fiscals. Aquest canvi suposarà una reducció de les ajudes per accedir al sistema sanitari. Els crèdits fiscals -o reducció d’impostos- oscil·laran entre els 2.000 i els 4.000 dòlars, segons l’edat del beneficiari. Les ajudes, doncs, ja no es faran segons la renda. La gent més gran i pobra haurà de pagar més, segons l’anàlisi de l’Oficina del Pressupost del Congrés d’una versió prèvia del pla aprovat. A més, aquest òrgan independent creu que més de 14 milions de persones perdran la seva assegurança.

El text dels republicans elimina els impostos sobre empreses i persones adinerades per finançar l’Obamacare; ofereix als estats l’opció d’eliminar serveis mínims, com la maternitat, per incentivar la reducció del cost de les assegurances; posa fi a l’expansió del programa Medicaid, que ofereix assistència mèdica a les persones amb rendes baixes, i crea un fons -que alguns experts consideren insuficient- per ajudar persones amb malalties prèvies, que ara pagaran més per la seva assegurança mèdica.

Què passarà ara?

El Senat pot aprovar el text  de la cambra baixa o un de nou

Per a una derogació simple i ràpida de l’Obamacare, la majoria republicana al Senat hauria d’aprovar el projecte de llei de la Cambra de Representants. Tot i així, s’espera que els senadors canviïn el text o elaborin el seu propi pla. Els republicans tenen una majoria justa de 52 dels 100 senadors de la cambra i estan dividits entre moderats i ultradretans. Com ja va passar a la cambra baixa, serà difícil que el text agradi a tothom. I el marge d’error és més petit, ja que els republicans només poden perdre dos vots: a la cambra baixa la seva majoria és més àmplia.

Si els senadors opten per canviar el projecte de llei i aconsegueixen aprovar la seva versió, la cambra baixa haurà de ratificar els canvis. I, finalment, el president Trump ha de signar el text.

És un triomf per a Trump?

El president ha fet un gran pas per complir la seva promesa

La derogació de l’Obamacare és una de les promeses electorals més importants de Trump. Amb el vot de la cambra baixa, va obtenir un triomf després del fracàs i la humiliació que va patir al març, quan el seu partit va ser incapaç d’aprovar una primera versió de la llei sanitària que desmantellarà la del seu predecessor. Però la seva victòria es quedarà en res si el Senat és incapaç d’aprovar la revocació. D’altra banda, la seva popularitat entre els seus votants es podria reduir si s’aprova la nova legislació, ja que molts d’ells perdrien ajudes.

Quins són els riscos?

Els demòcrates poden recuperar el control de la cambra baixa

L’Obamacare va comportar diversos daltabaixos electorals per als demòcrates. El 2010 van perdre la majoria de la cambra baixa, i el 2014, el control del Senat. Tot i així, aquesta polèmica llei és ara més popular i, en canvi, el pla dels republicans no convenç les principals associacions de metges i pacients ni els nord-americans. Els legisladors republicans de districtes electorals on va guanyar Hillary Clinton podrien perdre el seu escó en les eleccions del 2018.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF