Carles Gasòliba deixa la presidència del CIDOB

La seva decisió va lligada, segons ell, a la voluntat del patronat d'iniciar una "nova etapa" al 'think tank' on "es posi èmfasi en el paper de Catalunya com a actor internacional"

El president del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) des del 2012, Carles Gasòliba, ha anunciat aquest dimecres que renuncia a la seva reelecció al capdavant del 'think tank', un dels millors del món i el més ben valorat de l'estat espanyol. Així ho ha confirmat la pròpia institució en un comunicat, en què s'explica que Gasòliba continuarà essent membre, a títol personal, del Patronat del centre d'estudis internacionals.

A la nota difosa als mitjans, s'afegeix que "el president Gasòliba ha justificat la seva decisió en base a l’opinió expressada per patrons institucionals de cara a iniciar una nova etapa dins de l’actual context on es posi èmfasi en el paper de Catalunya com a actor internacional".

Preguntat el 2012 a l'ARA sobre la possibilitat d'utilitzar el CIDOB com a instrument de les relacions exteriors del Govern, Gasòliba va dir: "Segons els seus estatuts, el CIDOB és una entitat independent. I està obligada a seguir les orientacions que decideixin, per consens, els membres del patronat". Aquests membres són la Generalitat, l'Àrea Metropolitana, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, el ministeri d'Exteriors -amb aportacions econòmiques molt inferiors a la de les administracions catalanes- i el Consell Interuniversitari de Catalunya.

Gasòliba, que va ser diputat al Congrés (1980-1987), senador (2004-2008) i eurodiputat per CiU (1986-2004), ha anunciat la seva renúncia aquest matí en una reunió del Patronat, on ha explicat que convocarà un ple extraordinari per nomenar la persona que es proposi com a nova presidenta de la institució.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF