Internacional 10/10/2019

Brussel·les denuncia el govern de Polònia per violar la independència judicial

La Comissió Europea creu que en aquest país els jutges poden estar subjectes a control polític

Acn
2 min
Una dona passa pel davant de diversos cartells electorals a la ciutat polonesa de Wielun.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha decidit aquest dijous tornar a enviar Polònia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per haver amenaçat la independència judicial. En aquesta ocasió, la Comissió Europea dubta del nou règim disciplinari dels jutges polonesos, que considera que "deteriora la independència judicial" i "no ofereix prou garanties per protegir-se del control polític".

La legislació polonesa permet que els jutges ordinaris siguin investigats o tinguin sancions disciplinàries en funció del contingut de les seves resolucions judicials i també si fan una pregunta prejudicial al TJUE. Segons la Comissió Europea, el nou sistema "no garanteix la independència ni la imparcialitat de la sala disciplinària del Tribunal Suprem", que s'encarrega de mirar les sentències, perquè inclou només membres escollits políticament pel Parlament.

El cas s'ha portat aquest dijous al TJUE després que Brussel·les no aconseguís respostes convincents de Varsòvia als seus avisos sobre el nou règim disciplinari. Tenint en compte la "possible repercussió del règim disciplinari en la independència judicial", la Comissió Europea ha demanat que Luxemburg analitzi el cas a través del procediment accelerat per tenir una sentència ferma "en la màxima brevetat possible".

Polònia està sota l'aplicació de l'article 7 dels Tractats Europeus per Riscos per l'Estat de Dret des del desembre del 2017. La Comissió Europea és responsable de vetllar perquè els estats membres compleixin amb els principis de la Unió, i veu amb preocupació la situació a Polònia des de fa com a mínim tres anys, quan va iniciar les negociacions amb Varsòvia sobre aquest tema.

El juliol del 2018 la Comissió Europea ja va incoar un procediment d'infracció contra aquest país europeu per la llei sobre el Tribunal Suprem, especialment per les qüestions relacionades amb la jubilació i les seves implicacions per a la independència dels jutges. De fet, Brussel·les va acabar remetent el cas al TJUE el setembre del 2018, i aquest any 2019, el 24 de juny, el tribunal va sentenciar que la reducció de l'edat de jubilació era contrària al dret de la UE i amenaçava la independència judicial.

stats