Estats Units

60 forats de bala al cos: els vídeos de la mort d'un jove negre cosit a trets per la policia inflamen els carrers d'Ohio

Els agents han estat apartats mentre s'investiguen els fets, que ja han desencadenat protestes

ARA
2 min
Protestes després de la mort de Jayland Walker  cosit a trets per la policia a Ohio.

BarcelonaSeixanta forats de bala. Així va quedar el cos de Jayland Walker, un jove negre de 25 anys d'Akron (Ohio), després que vuit policies li disparessin per haver-se saltat un control de trànsit la setmana passada. El noi anava desarmat i no tenia antecedents. Els fets van ser enregistrats per les càmeres corporals que portaven els agents, i la mateixa policia ha difós les gravacions aquesta matinada. Els vuit policies, que van disparar noranta trets contra el jove, han estat apartats temporalment del servei mentre s'investiguen els fets. Al difondre's les imatges, centenars de manifestants s'han mobilitzat demanant justícia per la víctima i denunciant el racisme policial, mentre la família de Walker intentava calma els ànims.

Un vídeo mostra la mort d'un jove negre als Estats Units cosit a trets per la policia

La policia ha assegurat en roda de premsa que es va trobar una pistola dins el cotxe de la víctima i han mostrat la imatge d'un casquet de bala que atribueixen a un tret disparat des del lloc del conductor. Segons l'advocat de la família, Bobby DiCiello, la víctima acabava d'obtenir la llicència d'armes i no neguen que la pistola s'hagués pogut disparar accidentalment, però recorden que la policia no ha trobat cap bala dins l'arma. La policia no ha aclarit si la pistola estava carregada.

En les gravacions, es veu com els agents van perseguir durant més de set minuts Walker dins del cotxe, fins que l'home va sortir-ne i va continuar a peu. Els policies el van seguir, amb les pistoles desenfundades, fins a un aparcament. Uns segons després els agents van obrir foc.

El cap de la policia Stephen L. Mylett ha confirmat que l'home anava desarmat quan la policia el va cosir a trets. La família assegura que no ha vist cap evidència que els agents veiessin amenaçada la seva integritat.

Quan s'acabi la investigació, la Fiscalia ha de decidir si processa els agents implicats, però si es confirma que la víctima va arribar a disparar l'arma, els precedents indiquen que el cas quedarà arxivat. DiCiello s'ha queixat de com ha presentat la policia la víctima: "El volien mostrar com un monstre emmascarat armat amb una pistola". També ha criticat que només s'hagin difós uns fragments dels vídeos a la roda de premsa.

Protestes al carrer

Després de la roda de premsa, centenars de manifestants han secundat la crida de l'Associació Nacional pel Progrés de la Gent de Color (NAACP), amb pancartes del moviment Black Lives Matter (les vides negres compten), i cridant lemes com "Ja en tenim prou de morir" o "Justícia per a Jayland". Agents antiavalots han llançat gasos lacrimògens per dispersar els manifestants que s'havien congregat davant la comissaria, en una cita prohibida per les autoritats.

stats