Àfrica
Internacional 26/02/2021

Més de 300 nenes segrestades en un nou atac armat a una escola de Nigèria

És el tercer assalt d'aquestes característiques al país africà des del desembre

2 min
L'escola de Nigèria on van ser segrestades 42 persones la setmana passada

SabadellUn grup de 317 nenes han sigut segrestades aquest divendres a la matinada en una escola de l'estat de Zamfara, al nord-oest de Nigèria, segons ha confirmat la policia. Es tracta del tercer assalt d'aquestes característiques al país en poc més de dos mesos: al desembre, un grup armat va tenir segrestats durant uns dies 344 nens, i la setmana passada 42 persones van ser raptades i un noi va morir en un altre atac a una escola nigeriana.

Els fets d'aquesta nit han tingut lloc a l'Escola Femenina de Secundària Governamental de Jangebe. "Homes armats desconeguts han arribat disparant esporàdicament i s'han endut les noies", ha explicat a Reuters el comissari d'Informació de l'estat de Zamfara, Sulaiman Tanau Anka. De moment, l'assalt no ha sigut reivindicat i segons la policia ha sigut obra d'un grup de "bandits armats" que, possiblement, s'han endut les víctimes a un bosc proper. Els agents ja han començat a rastrejar la zona.

Un treballador de l'internat ha explicat al mitjà nigerià The Punch que els assaltants havien arribat a l'escola al voltant de la una de la matinada i que, al veure'ls entrar a l'edifici, va pensar que eren personal de seguretat, ja que alguns portaven uniformes falsos. Els assaltants han estat a l'escola durant hores sense cap entrebanc, ja que no hi havia agents de seguretat, i finalment han fet pujar les nenes a vehicles totterreny i a motocicletes i se les han endut. En declaracions a Efe, el comissari de Seguretat i Afers Interns de Zamfara, Alhaji Abubakar Dauran, ha assegurat que l'assalt havia sigut obra de "bandits".

Tercer segrest des del desembre

"Estem indignats i tristos per aquest nou brutal atac contra escolars a Nigèria", ha dit Peter Hawkins, representant d'Unicef al país africà. Fa només nou dies es va produir un atac similar a l'Escola Governamental de Ciència del districte de Kagara, a l'estat de Níger, a l'oest de Nigèria. En aquella ocasió, els assaltants es van endur per la força 42 persones, entre les quals 27 alumnes, i van matar un dels estudiants. Els ostatges encara no han sigut alliberats.

El 12 de desembre un altre grup d'homes armats va atacar un internat de l'estat de Katsina, al nord del país, i va raptar 344 alumnes. Tot i que el grup jihadista Boko Haram va reivindicar l'atac, es considera que en realitat va ser obra també d'un grup de bandits. Els nois van ser alliberats al cap de sis dies en un bosc de l'estat de Zamfara, la mateixa zona on ha tingut lloc l'assalt d'aquest divendres.

De totes maneres, el segrest més greu fins ara en una escola de Nigèria és el que va tenir lloc el 15 d'abril del 2014 a la matinada a l'Escola Secundària de Chibok, a l'estat de Borno, a l'extrem nord-oriental del país. Aquella nit Boko Haram va segrestar 276 nenes, 112 de les quals continuen desaparegudes.

Tot i que inicialment aquest tipus d'accions eren perpetrades per grups jihadistes com Boko Haram, recentment han començat a fer-ho altres grups armats que, segons fonts citades per Reuters, persegueixen principalment el pagament de rescats per part del govern, malgrat que les autoritats mai no han admès aquests pagaments.

stats