Parlament
Política Govern 28/11/2023

Prohens descarta destituir Costa per haver contractat un processat per agressió sexual

El vicepresident assegura que va nomenar Juan Antonio Serra sense advertir la presidenta de la seva situació

3 min
Antoni Costa aquest dimarts al ple del Parlament

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, ha reconegut aquest dilluns que es va "equivocar" quan va nomenar per ocupar un alt càrrec un home processat per presumpta agressió sexual. També ha dit que, quan va proposar Juan Antonio Serra Ferrer per al càrrec com a gerent de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (Ibetec), no va comunicar a la presidenta, Marga Prohens, que havia estat denunciat. Tot i això, també s'ha negat a dimitir i la cap de l'Executiu descarta ara per ara destituir-lo (com li reclama l'oposició) ni prendrà accions disciplinàries per l'actuació del conseller. Segons fonts del seu equip, considera suficient que Costa s'hagi disculpat i hagi admès l'"errada" de criteri.

Segons les mateixes fonts, va ser la presidenta qui va ordenar la destitució immediata de Serra tan bon punt va tenir coneixement de l'obertura de judici oral contra ell. Segons l'escrit d'acusació, a què va tenir accés Diario de Mallorca, la Fiscalia li demana tres anys de presó per presumptament haver intentat besar i llepar la cara a una desconeguda en un restaurant de Palma i pegar un cop de puny a un dels policies que el varen detenir quan intentava partir, el maig de 2022. En un comunicat, el Govern va informar que havia decidit destituir-lo després de conèixer les acusacions formulades contra ell.

"No consider que hagi de dimitir ni dimitiré. Vaig confiar en la paraula del senyor Serra Ferrer i em vaig equivocar", ha explicat Costa aquest dilluns. "Quan divendres a la nit vaig conèixer l'obertura de judici oral i, especialment, els escrits de l'acusació, vaig veure que m'havia equivocat, i en qüestió d'hores vaig decidir-ne la destitució immediata" ha afegit: "Em sap greu que aquest fet pugui donar un missatge equivocat sobre el compromís del Govern contra totes les formes de violència contra les dones". Sigui com sigui, ha remarcat que només ell coneixia la situació de l'exgerent, encara que la Universitat de les Illes Balears (UIB) el va acomiadar cautelarment com a professor associat quan va ser denunciat i ho va explicar en un comunicat, com va explicar la premsa. De fet, el mateix Costa ha admès que "havia llegit el que havia sortit als mitjans i coneixia la decisió que havia pres la UIB, però el senyor Serra, a qui conec des de fa anys, em va negar rotundament els fets, i em va traslladar que estava convençut que la causa s'arxivaria i ni tan sols arribaria a judici". "Vaig confiar en ell, vaig creure en la seva paraula, i per això el vaig nomenar respectant la presumpció d'innocència", ha lamentat.

Tant el Govern com el portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, han tancat files amb el vicepresident. "La reacció de Costa ha estat fulminant, ha estat la destitució immediata d'aquest senyor", ha defensat a la Junta de Portaveus. A l'altre cantó, el PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem han exigit la destitució o la dimissió del conseller, mentre que Vox ha evitat entrar en la polèmica i s'ha limitat a dir que el Govern és qui s'ha de responsabilitzar dels seus nomenaments. A més, el president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, ha advertit en un comunicat que Sa Unió de Formentera es planteja "seriosament" deixar de donar suport al Govern del PP.

Així les coses, el ple d'aquest dimarts estarà marcat per aquesta polèmica. Diversos grups parlamentaris exigiran rendició de comptes tant a la presidenta com al conseller. El debat coincideix amb la votació de la proposició de llei del PP per eliminar l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears, una decisió sobre la qual tant els partits de l'oposició com nombroses entitats s'hi han pronunciat en contra. El tancament de l'oficina deixarà més de 200 denúncies sense investigar.

stats