Fotos 12/08/2021

Llistes d'espera i anul·lació de consultes mèdiques, les principals queixes a la Defensora dels Usuaris el 2020

L'Oficina va rebre 133 reclamacions i només un 11% va estar relacionat amb el covid-19

ARA Balears
2 min
Son Espases durant la pandèmia.

PalmaL'Oficina del Defensor dels Usuaris del Sistema Sanitari Públic de les Illes Balears va registrar, l'any passat, 133 queixes, 74 reclamacions, 22 peticions d'informació, 3 suggeriments i 3 agraïments. D'aquests tràmits, se'n varen respondre i tancar 207, és a dir, el 88%. Així ho ha explicat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, en una visita a les instal·lacions de l'Oficina, que actualment dirigeix Micaela Llull.

"La gent que arriba a fer una feina és perquè té capacitat de fer-la, per això no hem de veure el problema d'un, sinó dins una globalitat", ha afirmat la directora de l'Oficina. Els motius principals de les queixes varen ser la demora i anul·lació de les cites amb especialistes, cirurgia, proves diagnòstiques i tractament a hospitals (54), la relació insatisfactòria amb el personal del centre de salut (28) i les queixes relacionades amb el covid-19 (27). Aquestes darreres han representat l'11%.

Llull ha destacat que, com a organisme independent, l'Oficina del Defensor pot fer suggeriments a la consellera de Salut. En aquest sentit, ha explicat que una de les peticions que ha fet és donar més formacions als professionals dels hospitals en violència masclista. "També hem demanat que, quan una dona ha patit una agressió sexual, es consideri com a tal encara que no l'hagi visitat el forense, perquè de vegades no es pot demostrar el fet si no ha passat per urgències".

Gómez ha assegurat que s'ha fet formació a tots els professionals dels centres de salut, però "està pendent de fer-les a les urgències hospitalàries". Ha explicat que estan treballant amb els jutjats i la fiscalia per evitar l'actuació del forense. "La principal queixa de les dones és que estan sotmeses a moltes revisions per part de moltes persones. Demanam que la revisió del personal sanitari sigui suficient i el forense no hagi d'actuar", ha afegit.

Peticions en augment

Des de principi d'any fins al 30 de juny, l'Oficina ha iniciat 122 tràmits (106 a Mallorca, 10 a Menorca, 5 a Eivissa i 1 a Formentera) "cosa que demostra que el creixement és exponencial", ha remarcat Gómez. Cal recordar que el Defensor dels Usuaris del Sistema Sanitari Públic és un òrgan encarregat de la defensa dels drets que reconeixen la Llei de salut de les Illes Balears. Aquesta figura va ser desplegada el 2004, va desaparèixer el 2012 i es va tornar a recuperar el 2018.

stats