Publicitat
Publicitat

Breu història d’una residència d’artistes al Bages

Emprenedors Avinyó, envoltat de boscos de pins, és un de tants pobles de la Catalunya que no surt als noticiaris. I si ho fa és perquè hi ha hagut alguna desgràcia. Però de vegades en aquests indrets hi passen coses màgiques. El Quim Moya i l’Eva Quintana són joves i emprenedors del món de la cultura. Es van passar gairebé sis anys buscant una ubicació per a la que ara és la residència d’artistes Can Gras d’Avinyó. Amb paciència i tenacitat van trobar una bella i vella casa al poblet, que tenen llogada a uns propietaris que valoren el que fan. Una rehabilitació acurada ha donat com a resultat uns espais per viure i treballar amb llum i calidesa. És un projecte humil, modest, dins de l’oratòria grandiloqüent de la cultura barcelonina, i té com a referent indestriable la relació amb el territori.

Dimensió cultural A França podem trobar un bon nombre d’aquestes residències d’artistes, però entre nosaltres és poc freqüent, sobretot si parlem d’iniciatives privades. Paciència i tenacitat. Dues virtuts que conserven el Quim i l’Eva. I van fent camí. Cal Gras fa dues convocatòries de residència tant per a artistes plàstics com per a projectes escènics que estiguin en la fase final de producció. Ja hi han tret el cap noms coneguts com Roger Mas i Maika Makovski, però també molts de desconeguts per a la majoria.

Testimoni Escènic La feina de Cal Gras ha volat cap als pobles veïns amb la programació Testimoni Escènic (TE), que és a la vegada una aposta per l’autogestió, la proximitat i el compromís mutu i una xarxa d’exhibició que agrupa els municipis d’Avinyó, Sallent, Cabrianes, Santpedor, Sant Joan de Vilatorrada i el Teatre Kursaal de Manresa. TE proposa un nou circuit teatral al Bages acollint set companyies en residències que de gener a juny perfilaran les obres a Cal Gras i després les exhibiran als teatres o espais dels pobles citats. Bona notícia!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF