La venjança de l’empresari model de Jordi Pujol

Hi va haver un temps en què Javier de la Rosa era un “empresari model” per a Jordi Pujol. Era el 1992, el financer ja tenia mala fama i l’aleshores president de la Generalitat el necessitava per tirar endavant Port Aventura. La cascada d’escàndols de De la Rosa, especialista en forats financers i conspirador nat, va fer caure’l en desgràcia. La venjança contra Pujol, gèlida, el torna ara a una posició de presumpte privilegi a l’Estat.

El desembre del 2012 De la Rosa denuncia Pujol per amenaces. L’expresident li atribuïa l’informe fals de la UDEF en què es parlava de diners dels Pujol a Suïssa i també d’un presumpte frau fiscal comès per Artur Mas. El document fantasma, que irromp en plena campanya, sorgia de les declaracions de l’ex amant de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. A Álvarez (amiga de Jorge Moragas, cap de gabinet de Mariano Rajoy, que l’insta a denunciar) l’acompanya davant la UDEF l’advocat de De la Rosa. L’empresari ampliaria l’acusació contra els Pujol dies més tard, assegurant que el banquer suís Thierry Lombard havia obert un compte a Pujol en una reunió dels tres a la Generalitat el 1991.

Actor clau

Des d’aleshores, De la Rosa ha sigut un dels actors clau en l’operació Catalunya, especialment en la persecució de la família Pujol. L’empresari, aficionat als dossiers -ja al 1992 perseguia els negocis de Jordi Pujol Ferrusola, que tot just despuntava- no despertava ni la confiança dels dirigents de l’operació: el comissari Villarejo, que ara ha revelat la guerra bruta i que abans estava al capdavant de l’operatiu, va descriure De la Rosa com “una persona imaginativa” i que “influenciat per la seva necessitat de tornar a tenir notorietat” li explicava “una sèrie d’històries”. Sensacions que no van impedir que De la Rosa fos un testimoni important per a l’estratègia de l’Estat. Exconvicte i fabulador, però per a un confident clau la Fiscalia afina el que calgui.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF