CRÍTICA TV

Serrat i el català

Alguns espectadors de TVE no van pair gaire bé que la nit del 24 de desembre, en l’especial dedicat a Joan Manuel Serrat, alguns dels convidats cantessin en català. No és cap innocentada. No saps si plorar o plorar. Estopa i Pablo Alborán van cantar un tema amb Serrat en la llengua de Pompeu Fabra i es veu que això és molt ofensiu, per no dir que és una provocació i una falta de respecte majúscula per als que pensen que llengua cooficial és un sinònim de folklore. Els comentaris que vam poder llegir a Twitter, i que van que fer que Serrat fos trending topic durant dos dies, són de jutjat de guàrdia. “ No entiendo por qué la UNO ESPAÑOLA permite un programa así, que se cante catalán y mierdas así ”. O bé “ no pegaba nada que en un canal que pagamos todos los españoles nos pongáis, detrás del mensaje del rey, un programa en catalán ”. I un últim exemple: “ ¡¡¡Pero qué puto cachondeo es esto!!! ¡¡¡El día de Nochebuena en La 1 cantando en catalán!!! Subtítulos en español… #putavergüenza ”. S’ha de dir que una gran majoria de tuitaires es van dedicar a criticar els tuits anteriors, però no deixa de ser patètic que a aquestes altures de la pel·lícula encara estiguem així.

Vull sortir al TN. Dissabte al migdia va tornar a passar. Per enèsima vegada. Connexió amb el Festival de la Infància de Barcelona. El periodista està informant en directe que s’obre el conegut saló i uns pares, amb els seus fills a coll, vinga a saludar a càmera. Per un moment no sabies qui era la criatura i qui l’adult. Menteixo, les criatures no saludaven. És realment curiosa l’atracció que genera en alguns mortals la presència d’una càmera. I si és en directe, ja ni us ho explico. Exerceix un magnetisme fortíssim que els obliga a deixar de comportar-se com algú normal i passar a ser una mena d’exhibicionistes amb poca vergonya. I jo sempre em pregunto: a qui coi saluden? Són conscients que algú conegut els pot estar veient? I què pensarà la persona coneguda què els està veient en directe des del sofà de casa? Res de bo.

Només ens faltava el VIP. Quan fa just uns dies que va tancar la paradeta Gran Hermano, Telecinco ja anuncia l’estrena de GH VIP aquest mes de gener. Això és una plaga bíblica que no té aturador. Dotze famosos conviuran a la casa de Guadalix de la Sierra durant un bon grapat de setmanes si l’audiència els fa costat. Ja en tenim alguns de confirmats, com Los Chunguitos, el periodista del cor Víctor Sandoval o l’exregidora socialista Olvido Hormigos. Quina tropa! Ara bé, es veu que l’estrella dels inquilins serà Belén Esteban. Aquesta no s’ho podia perdre. Telecinco encara continua esprement-la més i més. El que trobem a faltar és que algun dia Mercedes Milá entri a la casa. Que tasti la seva pròpia medecina. Seria una cosa de justícia divina. I si l’acompanyés el conseller delegat de Mediaset, Paolo Vasile, l’èxit ja seria sonat.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF