BCN Ciutat Oberta: qui som?

Som dels que creiem que Barcelona és, sobretot, una actitud. Dels que veiem, alarmats, que la nostra ciutat fa temps que es descoloreix i perd els seus principis fonamentals. Som dels que ens avergonyim del maltractament que representa l’erosió de la democràcia. Dels que pensem que calen noves formes d’implicació i participació política més enllà dels partits, més enllà del sectarisme i de la vigilància creativa i intel·lectual que ens envolta. Dels que estem convençuts que hi ha reformes imprescindibles i ruptures necessàries que no es poden defugir. Sabem que per influir cal confluir. I hem triat com a punt de trobada, com a àgora, BCN Ciutat Oberta.

Som professionals de diferents àmbits -l’educació, l’urbanisme, la cultura, la ciència, la tecnologia, la participació, l’economia i la cooperació internacional- i espais civils institucionals que fa un any vam decidir aplegar-nos en aquesta plataforma independent. Bevem de l’experiència de l’equip polític i humà que ha participat en els grans canvis i transformacions que ha viscut aquesta ciutat els últims 35 anys i volem aportar el nostre bagatge i la nostra mirada crítica i constructiva al servei de la ciutat.

Fem aquest pas endavant per contribuir a escriure, de bell nou, un projecte col·lectiu que resolgui els grans reptes que tenim com a societat, que requereixen una mirada transversal i sense prejudicis, que superi inèrcies i que sumi coneixements diversos amb un esperit de rigor i innovació. No aportem solucions per a tot, sinó la capacitat de generar-les.

BCN Ciutat Oberta ha decidit concórrer a les municipals integrant-se a la llista d’ERC i MES -coalició on independentisme republicà i socialisme sobiranista van de bracet i que aspira a guanyar els comicis-, liderada per l’Alfred Bosch. Una elecció que defuig la confrontació entre la Barcelona desafavorida i la Barcelona pròspera i aposta per una única Barcelona: on els problemes es resolen i les desigualtats es combaten des d’un compromís progressista, d’esquerres.

Volem una ciutat justa, sense exclusions, generadora d’oportunitats. Una ciutat que sigui model d’equitat econòmica, social i jurídica. Una ciutat accessible, eficaç i sostenible, amb uns serveis públics de qualitat, gestionats amb rigor i transparència, que posin les necessitats dels ciutadans per davant dels privilegis d’uns quants o dels de sempre. Una ciutat creativa: innovadora i d’avantguarda. Una ciutat democràtica i lliure, amb estructures de govern i participació renovades. Una metròpoli europea, capaç d’importar les millors experiències i aportar una mirada global i redistributiva al continu humà i urbà que conforma avui ja la Barcelona real.

El nostre projecte per a la Barcelona metropolitana reclama radicalitat democràtica i comporta un nou pacte d’equitat que ha de comprometre solucions efectives contra l’atur i l’eradicació de la pobresa i les noves formes d’exclusió. Alhora, aposta per esborrar les fronteres que hi ha entre els diversos municipis, a fi d’assegurar la col·laboració entre tot el teixit urbà des de la sostenibilitat i l’equitat social.

A BCN Ciutat Oberta confiem en la força de la nostra ciutat, en la capacitat de la seva gent, generosa i solidària, emprenedora i creativa, dialogant, acollidora, demòcrata, cosmopolita i contemporània. Algunes mesures que explicarem al llarg de la campanya i que esperem implementar un cop al govern estan pensades per ells: activar un pla de xoc que reforci durant els propers dos anys totes les línies d’actuació considerades d’emergència; redistribuir les inversions en millores, serveis i infraestructures en funció de les necessitats socials i dels nivells de renda dels barris de la ciutat; traslladar a l’interior dels habitatges la qualitat que hem abanderat en l’espai públic i crear una línia de subvencions perquè els ciutadans que ho necessitin -fent especial èmfasi en la gent gran i les persones amb minusvalideses- puguin adaptar i millorar el confort dels seus habitatges; donar suport des de la iniciativa pública a l’economia col·laborativa i a les empreses d’inserció laboral sense afany de lucre; liderar l’excel·lència en l’educació compensant les àrees que requereixen una especial atenció educativa amb recursos extraordinaris per fer front a les dificultats, creant un projecte d’escola del treball i impulsant una Escola Superior de Mestres, i també generar oportunitats per localitzar noves empreses, crear ocupació, dinamitzar el comerç i integrar infraestructures, en els espais de vocació metropolitana, a ponent i llevant de la ciutat.

*Gemma Sendra és la número 6 de la llista ERC - MES - BCN Ciutat Oberta a Barcelona

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF