Publicitat
Publicitat

CAS NÓOS

El jutge Castro ultima el procés per tornar a imputar la infanta

Demana opinió a les parts sobre una "hipotètica citació" cap a finals de mes

Al rei d'Espanya se li presenta un discurs de Nadal complicat, fins i tot més que l'any passat. I no tant pels seus continus problemes de salut, ni per la caiguda de la popularitat de la monarquia, sinó perquè l'afrontarà sabent que molt probablement al cap de pocs dies el jutge del cas Nóos tornarà a imputar la seva filla Cristina. El magistrat José Castro avança implacable en el procés per tornar-la a citar, després de l'intent frustrat pel fiscal i l'Audiència de Palma. Ahir va demanar a les acusacions i defenses personades en el cas que donin el seu parer sobre una "hipotètica citació" de Cristina de Borbó.

Que el jutge Castro hagi demanat el parer de les parts indica que continua convençut d'intentar dur la infanta a la sala d'interrogatoris, per on han passat més de 250 testimonis i una vintena d'imputats. Si no ho volgués fer, difícilment hauria demanat opinions. Els ha donat cinc dies laborables per dir-hi la seva, i després haurà de comunicar si la cita o no. Fonts judicials indiquen que, si com tot indica ho acaba decidint, hauria de notificar la previsible imputació a finals d'aquest mes o a principis del gener.

Qui no aprofitarà aquests dies de marge per fer arribar el seu parer al jutge és el fiscal d'Anticorrupció Pedro Horrach. No perquè no tingui res a dir-hi, sinó tot al contrari. Tenia tantes coses a puntualitzar que ja es va avançar al jutge. El dia 14 del mes passat, abans que el magistrat ni tan sols hagués demanat el parer de les parts sobre la imputació, el fiscal del cas Nóos ja li va fer arribar un informe de trenta pàgines en què s'oposava a la citació. Això demostra que Horrach també té ben clar que Castro té la filla del rei d'Espanya en el punt de mira. I que, tal com va passar el primer cop que el jutge la va imputar, aquesta vegada tampoc no hi està d'acord.

Horrach considera que no hi ha proves ni indicis de delicte en l'actuació de la infanta, la dona d'Iñaki Urdangarin, màxim responsable de l'Instituto Nóos juntament amb Diego Torres. A través d'aquesta fundació -a la direcció de la qual hi havia Cristina de Borbó i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga-, Urdangarin i Torres haurien desviat uns quatre milions de les institucions balears i valencianes. "La impossibilitat de concretar respecte a Cristina de Borbó uns fets amb una mínima aparença delictiva [...] continua vigent a dia d'avui", deia Horrach en l'escrit per justificar la seva segona negativa a una imputació de la filla del rei.

"Si no hi ha res, res no es pot explicar", insistia el fiscal, en un text ple d'eufemismes per dir el mateix: que no hi ha base per imputar la infanta. Horrach també es defensava de les crítiques per la seva protecció a la filla del rei. Sota l'epígraf "La memòria és fràgil" deia que els mitjans de comunicació de vegades "difuminen" situacions i "enfosqueixen" així el paper dels que han impulsat les investigacions, en referència a ell mateix i a l'Agència Tributària. "És com a mínim incoherent i irracional que qui comença una investigació sigui acusat després d'amagar-la o encobrir-la", escrivia dolgut.

Pendents dels recursos

Caldrà veure si, en el cas que el jutge torni a imputar la infanta, Horrach tornarà a anar tan enllà per presentar un altre recurs en contra de la citació, tal com va fer el primer cop. En cas que no ho fes ell, però, també ho podria fer qualsevol altra part personada en el cas, incloent-hi l'advocat d'Urdangarin o el de la infanta Cristina. Llavors la citació tornaria a quedar en mans de l'Audiència de Palma.

El jutge fa mesos que investiga i recopila indicis per tornar a imputar la filla del rei d'Espanya per delictes contra Hisenda o de blanqueig de capital arran de la seva participació en l'empresa que comparteix amb Urdangain: Aizoon.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF