PAREU MÀQUINES

De Joaquin Phoenix a Quim Torra

La intervenció del president del TSJC és interpretada de maneres diferents segons el diari

Em sap greu per Joaquin Phoenix, a qui totes les travesses donen per guanyador de l’Oscar a millor actor protagonista per la seva magnífica interpretació del personatge del Joker a la pel·lícula amb el mateix nom, però aquest dilluns li va sortir un rival que esmicola les seves possibilitats d’endur-se el preuat guardó: Quim Torra. Només des d’un altíssim rendiment actoral es pot aconseguir que la seva intervenció al TSJC sigui vista amb tants matisos diferents. Per al crític d’ El País, el president català “es mostra desafiant”, segons deien en el titular de portada. En canvi, el seu col·lega de l' Abc diu que no, que el que feia era “riure's de l’Estat”. Per a La Razón, va encarnar el personatge de “màrtir”, però per a El Mundo va ser un pèrfid perpetrador de “desacatament”.

Els especialistes catalans no es posen d’acord, però hi ha dues escoles clarament diferenciades. Els diaris del no meneallo, El Periódico i La Vanguardia, hi veuen un Torra compungit i que carrega el pes del pecat: “s’autoinculpa” i “assumeix” són els verbs escollits pels seus experts cinematogràfics de cara a les respectives primeres pàgines. En canvi, a El Punt Avui i l’ARA es diu que el pancartívol president “planta cara” i “acusa”. De tot plegat cal deduir que Quim Torra deu ser l’equivalent en polític de Keanu Reeves, per esmentar un actor de l’escola hieràtica, que es limita a posar la cara mentre el director és qui tria, amb els trucs de muntatge i càmera, com percebrà el públic el seu personatge. Que no deixa de ser, al capdavall, el que fan els diaris amb les seves portades.

Al TSJC hi va anar un sol Torra, però els diferents directors han volgut versionar-lo de manera que sigui alhora heroi, bufó, malvat o torturat per la culpa. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF