Barça

Xavi té en Busquets la petjada de Guardiola: "És el far del Barça"

Tots dos van brillar sota les ordres del de Santpedor i ara l’egarenc confia que el de Badia sigui el pilar del seu equip

4 min
Xavi Hernández i Busquets es retroben al Barça

Barcelona"Es pot veure en molts detalls: quan la pilota cau en qualsevol lloc, ell sempre és a prop pel seu bon sentit del joc posicional; i quan les coses semblen una mica complicades per als del darrere, en un córner o en una falta opta per pressionar en comptes de fer el que farien el 90% dels migcampistes, que és endarrerir la posició i reforçar la defensa. Fa el que els altres no fan. Té tranquil·litat, la seva tècnica és suficient i efectiva, la velocitat de les seves passades és l'adequada. Ajuda, la passa i és al lloc just. Quan hi ha molts migcampistes, com és el cas del Barcelona, la diferència entre estar ben posicionat o mal posicionat és d'un metre". Així responia Johan Cruyff al periodista Ramon Besa una qüestió sobre Sergio Busquets en una entrevista publicada a El País l'agost del 2010. La pregunta en concret era per què el migcampista de Badia del Vallès agradava a tants entrenadors.

Més d'una dècada després, l'actual capità blaugrana resisteix al pas del temps i segueix demostrant que, sigui quin sigui el seu entrenador o seleccionador, continua sent un futbolista indiscutible. També per a Xavi Hernández. "Busquets té sort perquè Guardiola està molt pendent d'ell i, com que el futbol és un joc d'errades, pot millorar molt", afegia Cruyff en l'esmentada entrevista del 2010. Un espigat i jove pivot havia fet, el curs 2008-2009, el salt de Tercera a Primera Divisió de la mà del tècnic de Santpedor. Guardiola va ser el principal mentor de Busquets, tal com recorda en declaracions a l'ARA Domènec Torrent, llavors membre del cos tècnic del Barça. "El seu mentor va ser el Pep, i el Xavi, des del camp, ajudava tothom. Es veia com tots els futbolistes forjats al planter s'ajudaven entre si, perquè sabien com costa arribar al primer equip i mantenir-s'hi. Els més experiments donaven suport als joves, tant amb consells futbolístics com extraesportius. Però el gran responsable del creixement de Busquets al lloc de pivot va ser el Pep, tant pel seu rol d'exjugador de la casa com per haver desenvolupat la seva carrera en aquesta posició. A més, va ser ell qui se'l va endur de Tercera a Primera".

El paral·lelisme en la posició de pivot va fer que Guardiola fos el principal impulsor de l'eclosió del jugador de Badia, però Torrent també valora que Xavi "va ajudar Busquets" en el seu salt al futbol professional, "de la mateixa manera que el Puyi ajudava els defenses joves que anaven pujant". L'entrenador de Santa Coloma de Farners, que manté una gran amistat amb Xavi, destaca que el terrassenc "té molt clar que, si està bé, el Busi és el far del Barça". En aquest sentit, Torrent argumenta que quan es veu que Busquets no està còmode es fa evident que "l'equip s'allarga massa i pateix dificultats". Això ha passat les últimes temporades: quan l'equip es trenca, es veu com pateix. En canvi, quan l'equip aconsegueix estar compacte, és un migcampista que es fa un tip de recuperar pilotes i de donar joc. Busquets és un professional que es cuida i que quasi no es lesiona, malgrat la gran quantitat de minuts que acumula cada temporada, tant amb el Barça com amb la selecció espanyola.

Xavi i Busquets, junts al Barça quan tots dos eren jugadors blaugranes l'any 2012

Un retrobament desitjat

Després de formar part del mig del camp del millor Barça de la història, Xavi i Busquets es tornen a trobar, l'un amb el vestit d'entrenador i l'altre amb la responsabilitat de dur el braçalet de capità. I, tal com diu Torrent, "tots dos entenen el futbol de la mateixa manera". De fet, en una entrevista a l'ARA publicada el 2019, Xavi parlava així de qui ara serà un dels seus pilars: "El Busi et dona tantes coses. Et domina ell el joc. Si tothom està implicat en el treball defensiu, és brutal. Les vigilàncies que fa, les pilotes que recupera, el criteri que té... És una passada. Jo no el tocaria gaire, només si necessites fer rotacions, però, per a mi, és una peça clau".

El tècnic i el seu staff fa dues setmanes que treballen intensament per dotar el Barça actual dels mecanismes que tant ell com Busquets van executar a la perfecció sota la batuta, essencialment, de Guardiola. Amb el permís de la llibertat tàctica de Messi, aquell mig del camp també va comptar amb un tercer element crucial, Andrés Iniesta. En una entrevista recent a Catalunya Ràdio, el jugador manxec beneïa la tornada de Xavi i considerava que "té la personalitat idònia" per dirigir el Barça: "Té una part conciliadora, però també té un caràcter fort".

"Amb el Xavi i l'Andrés ens ho vam passar molt bé. Teníem un feeling especial. Com a entrenador no l'he tingut encara, però sé com veu el futbol, pel temps que hem estat junts i per les vegades que n'hem parlat", va dir fa tot just uns dies Busquets, quan era convocat amb la selecció espanyola. Ara ja treballen plegats al Barça. I tots dos desitjaven retrobar-se en un mateix vestidor. Al club que "estimen", tal com diu Busquets, que encara té corda per continuar mostrant el seu futbol d'autor.

stats