Derbi
Esports 11/05/2023

Barça o Espanyol: què trien els votants de PP, Vox i Cs?

El pes de PP, Vox i Cs és percentualment superior entre els seguidors blanc-i-blaus, amb un 15%, mentre en el cas del Barça és un 6,1%

3 min
Una imatge del darrer enfrontament de lliga entre el Barça i l'Espanyol

BarcelonaL’Institut d’Estudis Catalans (IEC) defineix el terme tòpic com una “expressió trivial emprada sistemàticament en el mateix sentit”. En futbol, la creació de tòpics ha estat una tendència recurrent entre les diferents aficions, especialment a l’hora de referir-se –amb to de mofa o bé simplement per degradar-ne el prestigi– a entitats amb qui mantenen una rivalitat aferrissada. El derbi barceloní per excel·lència no n’és una excepció. Moltes de les frases que pronunciaran aquesta setmana els adeptes del Barça i de l’Espanyol és probable que siguin relats inexactes o, directament, falsos. Per això sempre és bo mirar les dades.

El posicionament públic dels dos clubs arran del Procés va destapar l’altra capsa de Pandora. Mentre l’entitat periquita va demanar als seus seguidors no utilitzar políticament l’entitat ni l’estadi, la blaugrana va intentar convertir-se en un altaveu dels partidaris al dret a decidir. ¿Però és realment l’afició de l’Espanyol més de dretes que la del Barça? 

D’entrada, cal puntualitzar que no hi ha un estudi prou representatiu que respongui amb fiabilitat a aquesta pregunta. L’única enquesta publicada sobre aquesta temàtica, amb una mostra de poc més d’un miler de persones, és el Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que va consultar sobre la simpatia de partit i la intenció de vot i va encreuar-la amb l’equip que seguien els enquestats. Les respostes de les dues enquestes fetes fins ara, del 2017 i del 2023, evidencien que les aficions del Barça i de l’Espanyol es mouen en un marc ideològic similar. Amb algunes variacions, això sí. 

De quin equip són els votants de cada partit
Segons intenció de vot al Parlament, entre els aficionats al futbol
De quin partit són els seguidors de cada equip
Segons intenció de vot al Parlament, en percentatge

Pes similar en l'eix d'esquerres

En termes percentuals, l’enquesta del passat mes d’abril indica que 54,7% dels seguidors blaugranes se situen en l’eix d’esquerres (ERC, En Comú Podem, CUP i PSC), mentre que en el cas de l’Espanyol el percentatge és del 47,5%. Segons l’enquesta del 2017, el pes conjunt que tenien els Junts pel Sí (on hi havia CDC i ERC), PSC, CUP i Catalunya Sí que es Pot (antiga En Comú Podem) en les dues aficions era gairebé idèntic: un 65,4% de suports entre els seguidors del Barça enfront d'un 63,1% entre els de l’Espanyol. 

El pes de la dreta és percentualment superior entre els seguidors blanc-i-blaus, amb un 15% d’intenció de vot a Ciutadans, PP i Vox. En el cas del Barça, el percentatge es redueix al 6,1%. En l’enquesta de 2017, es va preguntar als enquestats si volien que Catalunya esdevingués un estat independent. El 60,8% dels seguidors blaugranes va respondre “sí”, per un 42,1% dels blanc-i-blaus. El “no” va ser l’opció escollida pel 52,6% dels enquestats que van declarar-se seguidors de l’Espanyol i pel 33,7% dels partidaris del Barça. 

Ara bé, totes les dades mencionades fins ara eren percentuals. I què passa si tenim en compte les dades absolutes? Que el Barça sigui l’equip de futbol preferit pel 75,4% dels catalans que senten simpatia per un equip de futbol el 2023 (un 77,5% el 2017), enfront de només el 3,1% en el cas de l’Espanyol (3,6% a l’enquesta del 2017), evidencia que, en xifres totals, la major part de votants de tots els partits són culers. Sí, el Barça és l’equip preferit pel 93,2% dels votants de Junts per Catalunya i del 85,1% dels partidaris de la CUP, però també és l’equip preferit dels votants dels partits de dretes: Vox (55,8%), el PP (40,3%) i Cs (55,6%). L’Espanyol és el club preferit pel 3,7% dels votants de Cs, pel 0% dels de Vox i pel 8,1% dels populars. Els resultats del 2017 són similars.

stats