Esports 26/11/2019

Tres baralles fan saltar l'alarma sobre la violència al futbol balear

L'esport a les Illes torna a estar en el focus de la polèmica per les agressions entre jugadors

J. Genovard
3 min
Imatge de la multitudinària baralla a Campos

PalmaTres baralles durant la darrera setmana, agressions entre menors, lesions greus, denúncies, vídeos virals, jugadors expulsats dels seus clubs... La violència torna a embrutar l'esport balear després de la multitudinària baralla al camp de futbol d'Alaró l'any 2017 que va fer saltar totes les alarmes del futbol formatiu a les Illes. Els camps de futbol de Son Sardina, Campos i Santa Ponça han estat l'escenari de tres agressions en el món del futbol balear.

Un cop de puny d'un jugador del Son Sardina deixà inconscient el seu rival

La primera agressió que es visqué als camps de futbol de les Illes Balears es produí en un partit de la Tercera Regional de Mallorca entre el Son Sardina i l'Atlètic Huialfàs. Un jugador, de 23 anys, del conjunt local agredí, sense un motiu aparent, el seu rival i el deixà inconscient. Els serveis d'emergències acudiren al camp de futbol de Son Sardina, on atengueren el jugador, que presentava lesions lleus a la cara. A més, també s'hi personà un dispositiu de la Policia Nacional, que prengué declaració als testimonis i recollí la denúncia de la víctima de l'agressió. Dies després del succés, el Son Sardina decidí expulsar de per vida el jugador. A més, els dos clubs s'han unit per fer una declaració unitària i rebutjar la violència als camps de futbol.

Multitudinària brega entre el Campos i la Penya Arrabal

Un partit de juvenils a Campos es convertí en una batalla campal entre jugadors, entrenadors, delegats i aficionats dels dos equips. Els implicats en la brega jugaven un partit corresponent a la dotzena jornada de la Primera Divisió Preferent de Juvenils, per la qual cosa molts dels implicats en la baralla eren menors d'edat. En aquesta ocasió, la violència arribà un cop finalitzà el partit, quan un jugador de la Penya Arrabal es dirigí al públic del Campos amb actitud provocadora. La celebració desencadenà una batalla campal entre molts dels assistents al partit i els mateixos jugadors. Aquests fets encara són investigats tant pels clubs com per la Federació de Futbol de les Illes Balears, però la Penya Arrabal ja ha decidit apartar de l'equip el jugador que va iniciar la brega.

Agressió d'un menor que acaba amb la víctima hospitalitzada

Un partit entre els equips cadets del Santa Ponça i el Cala d'Or (jugadors de 15 i 16 anys) acabà amb un jugador del conjunt local hospitalitzat, i, a dia d'avui, el menor continua en observació. Segons ha informat el Santa Ponça CF a través de la seva pàgina de Facebook, durant el transcurs del partit un jugador del Cala d'Or agredí de manera "brutal i injustificada" un dels seus jugadors. En el comunicat, el conjunt verd ha demanat tant al Cala d'Or com a la Federació de Futbol de les Illes Balears sancionar "durament" el jugador per evitar que es repeteixin un fets tan greus com aquests. A més, també han informat que el club ha interposat una denúncia contra l'agressor.

Comunicat del Santa Ponsa després de l'agressió

La FFIB mostra la seva "preocupació" i remarca la necessitat d'erradicar aquestes conductes

La Federació de Futbol de les Illes Balears ha assegurat a l'ARA Balears que el nivell de preocupació per l'auge dels incidents violents als camps de futbol de l'Arxipèlag és "molt gran" i han remarcat que continuaran apostant per iniciatives que "fomentin les conductes adequades" dins els estadis de les Illes. Actualment la FFIB té dos projectes en marxa per eliminar la violència i les conductes inadequades. La primera d'elles, pionera a Espanya, és la targeta blanca, que s'entrega a aquells jugadors, equips o entrenadors que fomenten el respecte pels companys i rivals i per l'esport en general. La segona proposta de la Federació, que està vigent des d'aquesta temporada, és la creació del coordinador de grada. Un pare o mare que té la funció de salvaguardar la pau entre els assistents als partits de futbol així com controlar totes aquelles actituds impròpies que puguin generar violència o que suposin faltes de respecte. Aquests coordinadors, que ho són de forma voluntària, porten una acreditació que els atorga cert "grau de responsabilitat així com d'autoritat per dirigir-se a aquelles persones que insulten, agredeixen o creen situacions violentes a les grades".

Tres baralles fan saltar l'alarma sobre la violència al futbol balear

Des de la Federació esperen que "no es tornin a repetir més incidents com aquests" i asseguren que els casos estan ara en mans del comitè de Competició, que és qui "tindrà la decisió final".

stats