Bàsquet - NBA
Esports 29/10/2022

Victor Wembanyama, l'unicorn de la NBA que va jugar de blaugrana

La gran promesa del bàsquet mundial va disputar la Minicopa del 2018 amb el Barça

2 min
Victor Wembanyama

BarcelonaLa NBA ha embogit amb Victor Wembanyama. El jugador francès de tan sols 18 anys i 2,20 metres d'alçada, que actualment milita al Metropolitans 92, és considerat la principal promesa del draft des de LeBron James. El noi ha despertat un gran interès entre els scouts internacionals, que tenen subratllat el seu nom des de fa anys.

Wembanyama va disputar la Minicopa del 2018 amb el Barça, que el va inscriure com a jugador convidat. L'equip blaugrana va acabar el torneig en tercera posició. El campió va ser el Reial Madrid de Juan Núñez i Eli Ndiaye, que es va imposar a la final a l'Iberostar Canàries. El francès va jugar a les ordres de Carles Flores. "Va ser impactant", confessa l'entrenador, que va quedar sorprès per la dimensió de les seves mans. Les dues persones clau que van possibilitar aquella experiència amb la samarreta blaugrana i que van intentar-ne el fitxatge van ser Pere Capdevila i Rubén Alcaraz, però la família del jugador va preferir tornar a França.

Victor Wembanyama, a la banqueta del Barça durant la Minicopa

El Barça es va enfrontar dues vegades a la Penya en aquell torneig infantil del 2018. "És d'aquells jugadors que no et deixen indiferent i que quan els veus dius: "Wow!" A mi són els jugadors que m'agraden perquè es veuen molt grans, però tenen mobilitat. Aleshores encara estava molt tendre i li costava córrer a la pista. Contra nosaltres va patir perquè fèiem un joc molt ràpid, però va aportar moltes coses. Era capaç de ser molt sòlid en defensa i tenia capacitat tant per llançar des de fora com per jugar d'esquena a cistella. Donava un valor afegit a l'equip i clarament veies que tenia moltes possibilitats", recorda Oscar de Paula, exentrenador del Joventut Badalona.

La NBA va anunciar que aquesta temporada retransmetria gratis tots els partits de Victor Wembanyama, un fet inèdit que serveix per explicar el seu impacte. Tot i no jugar als Estats Units, tothom dona per fet que serà el número 1 del draft del 2023. Els especialistes el comparen amb Giannis Antetokounmpo, Anthony Davis i Zion Williamson, però també té coses que recorden Kevin Durant i Rudy Gobert. La seva fragilitat física és un dels pocs interrogants sobre el seu futur.

Els equips que tinguin pitjors resultats aquesta temporada seran els que tindran més opcions d'escollir Wembanyama l'estiu vinent i és per això que la NBA ha anunciat que vigilarà que cap franquícia es deixi perdre partits expressament. “Ja hem dit als equips que és una cosa que seguirem amb molta atenció aquesta temporada. Cal continuar vigilant el tanking. El draft és un bon sistema, però sé el perill que hi ha, sobretot si treu el cap un jugador que apunta a ser referència generacional. Els equips són cada cop més intel·ligents i creatius, i van trobant maneres de fer les coses. A cada moviment de la NBA hi responen amb un de seu. Així que sempre vigilem com ho podem fer perquè el nostre sistema sigui el millor possible”, argumenta Adam Silver, comissionat de la NBA.

stats