Escacs

Trampes, diners i joguines sexuals: l'escàndol que sacseja el món dels escacs

El campió Magnus Carlsen denuncia trampes del jove aspirant Hans Niemann, que admet no haver sigut honest en el passat

5 min
Magnus Carlsen i Hans Niemann, durant la partida d'ara fa unes setmanes

BarcelonaEl tauler mundial del món dels escacs s’ha trencat, amb totes les peces rodolant per terra. El gran campió noruec que ha revolucionat el joc l'última dècada, Magnus Carlsen, ha iniciat la guerra contra el jove nord-americà de 19 anys Hans Niemann acusant-lo de fer trampes. Els escacs, lluny de la seva imatge elegant, són un esport on sempre hi ha hagut escàndols. Sempre s’ha fet trampa, amb acusacions de practicar el dopatge per poder estar més concentrats, de donar substàncies a rivals perquè es trobin malament o d’utilitzar noves tecnologies per derrotar els rivals. De fet, Niemann ha vist com s’escampa el rumor, en part per culpa de personatges com el magnat Elon Musk, que va derrotar Carlsen fent servir un estimulador anal. Una joguina sexual introduïda a l’anus que, modificada, vibrava fent senyals en codi morse que servien perquè Niemann sabés quin moviment havia de fer. Un ajudant del jove nord-americà hauria fet servir un programa informàtic que decideix en un segon les jugades que cal fer, i hauria fet arribar el missatge en codi a Niemann, un jugador que s’ha vist envoltat d’una polèmica mai vista.

Niemann, un jove que s’havia fet un nom en part en partides d’escacs en línia, on ell explicava en retransmissions en directe com anava fent els moviments, va derrotar Carlsen per primer cop ara fa uns mesos al torneig de Saint Louis, als Estats Units. Va ser una sorpresa, perquè Carlsen encadenava 49 partides sense perdre, però jugant amb negres, Niemann el va superar. Quan fa dues setmanes es van retrobar en un torneig en línia, Carlsen va abandonar després de tot just dos moviments. La partida havia aixecat una gran expectació i la decisió de Carlsen de retirar-se quan havia mogut tot just un cop les seves peces va sorprendre a tothom. I això que el torneig l’organitzava una de les seves empreses, el Play Magnus Group. L’escandinau, campió del món des de l’any 2013, publicaria poc després un missatge a les xarxes justificant-se i acusant d'una manera poc clara el seu rival de no jugar net.

Als seus 31 anys, Carlsen és el rei dels escacs. L'home que ha portat el joc a una nova dimensió, sabent vendre una imatge moderna. El Mozart dels escacs, com és conegut (perquè, com el compositor austríac, va ser educat pel seu pare des de petit per ser un geni), s’ha convertit en un dels personatges més famosos a Noruega, on apareix a la premsa rosa cada cop que té una nova parella sentimental. Carlsen ha aixecat un imperi comercial i s’ha guanyat la fama de jugador despòtic que fa servir la seva fama per organitzar tornejos al seu gust. Els aficionats dels escacs estaven esperant que sorgís un jove per desafiar-lo, però ningú podia esperar que arribaria envoltat de tant de soroll. Quan Carlsen es va negar a continuar jugant amb ell, tothom va entendre que l’acusava de fer trampes. Per a alguns, és joc brut del noruec per defensar el seu imperi. Altres creuen que té raó i Niemann juga brut.

Niemann, nascut als Estats Units i criat als Països Baixos, on va passar bona part de la seva infància, era un nen solitari que va descobrir el món dels escacs en línia i es va convertir en un fenomen. Tal com els e-games han convertit joves adolescents en multimilionaris, els escacs també han crescut amb partides en què els jugadors són al seu dormitori. A Niemann l'èxit li va permetre saltar de les pantalles als tornejos en directe, mentre es dedicava a fer vídeos a YouTube com a adolescent que és. Però més d’un jugador que s’enfrontava amb ell dubtava. El seu rendiment era sorprenent. El jove, de fet, ha admès haver fet trampes dels 12 als 16 anys, quan va fer servir un programa informàtic per escollir quines jugades fer en partides en línia, però no ha estat fins que ha topat amb Carlsen que el cas ha arribat a una nova dimensió. El noruec, després d’abandonar la segona partida, va començar la campanya contra el jove aspirant. Carlsen també va acusar un dels mentors de Niemann, Maxim Dlugy, un exjugador rus amb passaport dels Estats Units que va arribar a passar per la presó per blanquejar diners i que va ser acusat fa dècades de fer trampes per cantar als seus jugadors els moviments que havien de fer.

El setge sobre Niemann s’ha fet més estret aquesta setmana, quan la principal plataforma online d’escacs, Chess.com, va emetre un informe de 72 pàgines on acusava el nord-americà de fer trampes en més de 100 partides jugades amb ells, algunes en tornejos on va guanyar diners. L'última partida en què hauria fet trampes era una del 2020. Els administradors de la plataforma van explicar que aquell any van trucar al jove per explicar-li que l’havien enxampat. Niemann hauria admès la culpa i va ser perdonat. El primer cop que algú és enxampat fent trampes, rep una segona oportunitat. El seu anterior usuari es bloqueja, però en pot crear un de nou.

Una sanció de per vida

Ara bé, si l’enxampen una segona vegada, queda sancionat de per vida a no poder jugar més en aquesta plataforma. A l’informe, s’explicava com alguns dels moviments clau es feien just quan estava navegant en una segona pestanya del seu navegador, indici que estava fent servir ajuda. La mala fama del jove nord-americà havia provocat els últims anys que grans mestres com el rus Ian Nepómniasxi ja demanés explicacions després de perdre tres cops amb ell, o que altres jugadors de nivell, com Fabiano Caruana, declinessin jugar contra ell.

Però el mateix Caruana, analitzant el triomf de Niemann sobre Carlsen, no veu indicis de trampes. Quan el campió de Noruega acusa el jove nord-americà, ho fa sense aportar proves clares. Sobre la derrota de fa unes setmanes, s’ha limitat a dir que "estava massa tranquil per a una partida així". Un informe elaborat per la premsa de Noruega, amb l’ajuda d’un programa informàtic que calcula quines són les millors jugades que pots fer, va servir per detectar algunes partides molt importants de Niemann en què encadenava 25 moviments perfectes. És a dir, els mateixos que hauria escollit el programa informàtic. "És gairebé impossible de fe", es queixava l’exjugador noruec Atle Gron, convençut que deu fer trampes. Niemann, que no parla, ho nega davant les autoritats. Ara bé, els grans mestres saben que, en estat de gràcia, es pot jugar així de bé sense ajudes. "Niemann és un geni inconstant", ha dit per definir-lo Caruana, tot i que com que no vol jugar contra ell, sembla sospitar-ne.

Les sospites planen sobre el jove nord-americà, especialment perquè en els últims 12 mesos ha pujat en el rànquing internacional a una velocitat molt sorprenent. Però no apareix cap prova clara que el delati aquests últims dos anys, i ni tan sols el gran expert en trampes als escacs, el matemàtic Ken Reagan, no ha trobat cap indici de trampes quan l'hi han preguntat. Les especulacions sobre com podria haver fet trampes van acabar provocant els rumors sobre un vibrador anal, amb les xarxes socials nord-americanes escampant el debat. Niemann calla i no parla, tot i que en un missatge que va fer arribar al seu entorn, hauria dit: "He après de les errades del passat".

La Federació Internacional d’Escacs, doncs, ha obert una investigació just ara que arriben els campionats dels Estats Units on Niemann s’endurà totes les mirades. El jove, irregular, és per a uns un trampós. Altres creuen que Carlsen, espantat pel talent d’aquest noi, ha posat en marxa una campanya en contra seva sense tenir proves, per eliminar-lo i continuar sent el rei d’un esport que també és un negoci. Carlsen està organitzant cada cop més tornejos, presencials o en línia, i promociona cursos i jocs d’escacs a través de la seva empresa Play Magnus. Convertit en un campió multimilionari, no sembla disposat a compartir el pastís amb ningú. I les seves acusacions contra Niemann han fet que la Federació Internacional també l’estigui investigant.

stats