Les semifinals de waterpolo tenen accent català

La selecció femenina lluitarà aquest dijous per ser a la final

2 min
Les jugadores de la selecció espanyola durant el partit de quarts

BarcelonaLa piscina del centre aquàtic de Tòquio acollirà un moment històric. Per primer cop des que el waterpolo femení competeix als Jocs, mai les dues seleccions estatals havien aconseguit passar a la vegada a la penúltima ronda de la competició. En les semifinals que s'enceten aquests dijous, el conjunt dirigit per Miki Oca s'enfrontarà a Hongria (12.50 h), mentre que divendres serà el torn de l'equip masculí, que es disputarà la plaça a la final contra Sèrbia (12.50 h), actual campiona olímpica.

Des que a Sydney va començar a disputar-se també el torneig femení, Espanya mai havia tingut alhora totes dues seleccions en unes semifinals d'una cita olímpica. En els Jocs disputats el 2000 a la ciutat australiana, l'equip masculí va acomiadar Manel Estiarte, entre d'altres, amb un quart lloc després de perdre en semifinals davant Rússia (8-7) i en el partit pel bronze davant Iugoslàvia (8-3). La selecció femenina no es va classificar per a aquells Jocs, com tampoc per a Atenes 2004 ni per a Pequín 2008, però la seva irrupció va ser estel·lar a Londres 2012, on va aconseguir arribar a la gran final després de guanyar Hongria en semifinals (10-9). Els Estats Units, però, van ser més fortes i es va emportar l'or per 8-5.

Resiliència davant els EUA

L'últim equip a classificar-se va ser el conjunt de David Martín després de vèncer els Estats Units (12-8) per plantar-se, vint-i-un anys després, en una semifinal olímpica. El bon paper defensiu del conjunt espanyol no va acabar de donar els seus fruits en els primers minuts de partit, en què els de Martín no van aconseguir endevinar la tecla per contenir els jugadors nord-americans, especialment en les situacions d'inferioritat. Això va portar l'equip espanyol, format per set jugadors catalans, a iniciar el segon quart per sota en el marcador (4-3).

La reacció, però, va arribar després del descans. Amb un control absolut de l'enfrontament, els espanyols es van fer forts i van aconseguir anul·lar la gran estrella del seu rival, Hanner Daube. El conjunt espanyol va començar a obrir realment bretxa a poc més de cinc minuts per a la conclusió al transformar Alberto Munarriz la pena màxima amb la qual va ser castigat l'equip nord-americà quan un dels seus jugadors va tornar a la piscina abans de complir íntegrament el seu temps de càstig. Espanya no va desaprofitar aquest error per situar-se amb una renda de dos gols que el boia Roger Tahull va augmentar un minut més tard amb el gol (7-10) que va acabar sentenciant definitivament el triomf de l'equip espanyol. Tot i un esforç extra dels nord-americans en els minuts finals, l'equip de Martín serà qui lluiti aquest divendres per passar a l'anhelada final davant Sèrbia. "Aquest era un partit que portàvem esperant des de fa molt temps, des de fa gairebé cinc anys, i sempre hi ha aquesta pressió, aquests nervis", admetia el tècnic després de l'enfrontament.

Abans, però, l'equip de Miki Oca ja pot ser a la final. Contra Hongria, el conjunt integrat per 11 catalanes busca tornar a repetir la gesta i plantar-se a la final olímpica. L'últim cop que les espanyoles es van classificar per a la ronda prèvia a la gran final, van aconseguir el bitllet al partit per l'or precisament davant d'Hongria. Ara les d'Oca volen tornar a repetir el mateix guió i lluitar per penjar-se l'or.

stats