Fita a fita
Esports 03/09/2021

De Sant Tomàs a Cala Galdana, l'abrupte laberint del Camí de Cavalls

Etapa del GR-223 que ens duu per l'interior d'una terra solcada per fondes barrancades i dibuixada per horts i sementers infinits

Joan Carles Palos
4 min
La ruta d'aquesta setmana.

PalmaRecórrer la costa sud de Menorca és descobrir el paisatge contraposat de l’illa. Si el nord és més rocallós i salvatge, el vessant meridional és més abrupte, frondós i laberíntic; però sobretot perquè està solcat per fondes barrancades i dibuixat per horts i sementers infinits que li atorguen una fesomia única i seductora. Al llarg dels seus 185 quilòmetres i 20 etapes, el Camí de Cavalls (GR-223) és un convit permanent a llegir el paisatge cultural i assaborir el seu patrimoni natural, amb amor, seny i respecte.

En aquesta ruta recorrerem el tram que uneix Sant Tomàs i Cala Galdana, dos nuclis costaners d’història molt recent. “La urbanització de Sant Tomàs, al municipi del Migjorn Gran, s’inicià devers l’any 1962 quan els germans Antoni i Josep Mercadal Fornaris començaren les gestions per promocionar una nova zona turística dins terres del lloc de Sant Tomàs. El primer establiment turístic a obrir al públic fou l’Hotel Sant Tomàs l’any 1966. Tres anys més tard s’inaugurava l’Hotel Europa, actualment Hotel Sol Menorca, i els apartaments Playa de Santo Tomàs” (ajmigjorngran.org). Cala Galdana, al terme municipal de Ferreries, es començà a edificar a començament dels 70. Aquest racó costaner, el més conegut i visitat de Menorca, resulta d’un entrant de mar que quan toca terra conflueix amb les desembocadures dels torrents d’Algendar i d’Algendaret.

El punt d’inici de la ruta el trobam al final de l’Me-18, carretera que uneix es Migjorn Gran amb aquest nucli turístic costaner del sud de Menorca, just al costat del restaurant Es Bruc. Hi podem arribar amb vehicle particular o amb el transport públic (L-71 des de Maó i L-72 des de Ciutadella). Aquesta caminada connecta amb l’itinerari publicat prèviament (10/07/2021) de Cala Galdana a Sant Tomàs pel camí litoral, de manera que la podem fer servir de tornada, tot i que ambdós trajectes sumen un total de 24 quilòmetres.

La ruta

[00 min] Des de la rotonda d’accés a Sant Tomàs, al final de l’Me-18, vorejam el restaurant Es Bruc i ens situam a primera línia de costa. Giram a la dreta per la passarel·la de fusta, paral·lels a la mar i en direcció a ponent. La primera platja que trobam és la de Sant Adeodat. Dins la mar i a pocs metres de la costa, l’escull de Binicodrell o les Illetes. I un poc més endavant, la platja de Binigaus, prop d’un quilòmetre d’arenal d’una gran bellesa natural i d’un alt valor ecològic. L’itinerari acaba sobre un tirany arenós aferrat a una paret seca, a la nostra dreta, que ens mena fins a un portell sense barrera, vora un niu de metralladora, a l’esquerra, i una barraca amb porxada, ben davant nostre [15 min]. Som a la cruïlla on s’ajunten el camí que mena cap a cala Escorxada i Cala Fustam, a l’esquerra, i el Camí de Cavalls (Etapa 14), a la dreta.

L'escull de Binicodrell o les Illetes des de la platja de Sant Tomàs.

Continuam la nostra caminada seguint els indicadors del GR-223 que, inicialment, transita per dins l’àmbit del barranc de Binigaus i, tot seguit, del barranc de Torre Vella, tributari del primer. [30 min] Deixam a la dreta el portell d’accés al camí que puja fins a la cova de na Polida i la cova dels Coloms. Aquesta cavitat, la més important de l’illa, fa 110 m de longitud per 25 m d’alçària, i es troba a tres quarts d’hora de la nostra posició. Si ens fa ganes visitar-la, haurem d’afegir un temps extra d’una hora i mitja a la ruta.

A partir d’ara, el camí inicia un ascens cap a l’indret conegut com les Pedreres per dins un espès bosc d’alzines, pins i mates, i ja no tornam a veure la mar fins a ser pels voltants de Cala Mitjana. [55 min] Deu minuts després de passar un portell sense barrera ens topam amb una doble barrera i travessam el camí de la Torre Nova, que, si el seguíssim en direcció a la mar, ens duria fins a Cala Escorxada. Ara el GR ens duu a descendir breument per una estreta barrancada o comellar –barranc de Cala Escorxada–, on trobam restes de construccions que sembla que es fessin servir en el passat per a usos agrícoles o, senzillament, per albergar els trencadors que treballaven a les pedreres dels voltants.

Pont de fusta sobre el barranc de la Cova, abans d'ajuntar-se amb el de Trebalúger.

Torrenteres de totes les mides i formes

[1 h 10 min] Després d’una remuntada ràpida i exigent assolim un replà, deixam a l’esquerra un altre camí que també condueix a Cala Escorxada, i seguim les senyes del Camí de Cavalls. Gaudim ara d’un trajecte elevat i llarg a través de camps i boscos molt atractius, una agradable volta a través de més i més tanques que ens acaba portant fins a la confluència dels barrancs de la Cova i de Trebalúger, partió natural dels termes municipals del Migjorn Gran i Ferreries. Un descens ràpid i còmode per un antic camí de carro que, amb una sèrie de revolts molt ben travats, ens situarà dins uns conreus extraordinaris –extensos i humits– encaixats entre les parets d’aquestes dues barrancades. És aquí on descobrim l’orografia accidentada de la costa sud de Menorca, solcada per torrenteres de totes les mides i formes. [2 h 00 min] Un pont de fusta i antics camins rurals ens permeten superar aquest tram intens, de belles i sorprenents perspectives.

Recuperam l’espessor del bosc i els itineraris laberíntics que ens ajuden a envoltar els camps de conreu fins a Cala Mitjana [2 h 45 min]. Deixam la platja a la nostra esquerra i les pedreres de Mitjaneta a la dreta, i continuam el camí que ens duu a fer una darrera i suau remuntada fins a situar-nos sobre la urbanització que se situa a prop del Morro de Llevant, a prop de Cala Galdana [3 h 05 min]. Ara tot just ens resta seguir acuradament els indicadors del Camí de Cavalls (GR-223) que ens ajudaran a travessar aquest nucli turístic important del municipi de Ferreries, la nostra destinació final [3 h 20 min].

Les dades

Dificultat 2 sobre 5

Distància 12,05 km

Desnivell 201 m

Durada 3 h 20 min.

Altitud màxima 81 m

Ruta no circular


stats