Tenis
Esports 28/01/2023

Sabalenka, la tenista sorgida del gel que ha guanyat per retre homenatge al seu pare

La bielorussa ha derrotat Rybakina en tres sets i ha guanyat per primer cop un torneig gran

2 min
Sabalenka, la tenista sorgida del gel que ha guanyat per retre homenatge al seu pare

BarcelonaLa bielorussa Arina Sabalenka ha guanyat el seu primer títol del Grand Slam. Un èxit inesperat, ja que fins fa pocs anys era una jugadora relativament desconeguda en la qual pocs creien. De fet, havia arribat a ser descartada durant mesos de l'equip nacional bielorús, però de mica en mica es va fer un forat al circuit internacional. La jugadora de Minsk, de 24 anys, s'ha imposat a la final de l'Open d'Austràlia a la jugadora del Kazakhstan Elena Ribakina per un ajustat 4-6, 6-3 i 6-4, després de dues hores i 28 minuts de lluita. Sabalenka ha iniciat la temporada ben en forma, ja que en aquesta gira per terres australianes ja s'havia imposat al torneig d'Adelaida fa dues setmanes. Amb 17 serveis directes, Sabalenka s'ha refet d'un inici complicat en què ha perdut el primer set. De fet, era el primer set que perdia en tot aquest torneig, on ha fet valer el seu joc físic, aprofitant de pas l'eliminació de la gran favorita, la polonesa Iga Swiatek.

Sabalenka va néixer en una família amb tradició esportiva, però no en el tenis. El seu pare Serguei va ser jugador professional d'hoquei sobre gel fins als 19 anys, quan va tenir un accident de cotxe. Després d'això, només va poder sortir a patinar en partits amateurs, cosa que feia sovint, en un país on aquest esport és el més estimat. Serguei Sabalenka tenia bona relació amb un dels millors jugadors de la història de Bielorússia, Nikolai Khabibulinam, que va guanyar la lliga professional dels Estats Units, la NHL. El pare de la tenista, de fet, tenia una foto amb el trofeu de la NHL, gràcies al seu amic, portant la seva filla als millors partits. Va ser precisament el seu pare qui va portar l'Arina a jugar a tenis quan ella tenis sis anys. El pare volia que la seva filla practiqués esports, però no sabia quin. Així que la va dur a la seu de la societat poliesportiva Dinamo i la mirada de la nena va fixar-se en les pistes de tenis.

Malauradament, a finals del 2019 Serguei Sabalenka va morir d'una meningitis transitòria. "He somiat en guanyar un Grand Slam davant de tota la meva família: el meu pare, la meva mare, la meva germana petita. Però, malauradament, el meu pare va morir", explica la jugadora. "Va morir de manera molt inesperada. Als 43 anys, era fort i sa. Va tenir una meningitis transitòria. La mare va trucar a una ambulància tres vegades. La tercera vegada que el van traslladar a l'hospital, quan gairebé estava clínicament mort, van intentar salvar-lo, però una setmana més tard ja havia marxat", ha recordat aquests dies.

Sabalenka va saltar a la fama el 2017, després de portar Bielorússia a la seva primera final de la història de la Federation Cup fent equip amb Aliaksandra Sasnòvitx. Aquell mateix any va debutar en un Grand Slam al Campionat de Wimbledon 2017. Sabalenka, que ha guanyat els 11 partits que ha jugat aquest any malgrat els nervis que li ha provocat trigar una mica més del previst en tancar el partit al tercer set, s'ha convertit en la segona jugadora bielorussa a guanyar un torneig del Grand Slam, després de Victoria Azarenka, que va guanyar els anys 2011 i 2012 precisament a Austràlia.

stats