Tenis

Roger Federer i Rafa Nadal, els rivals que s'admiraven

Adversaris dins de la pista durant dues dècades, han forjat una amistat basada en el respecte fora

2 min
Roger Federer i Rafa Nadal

BarcelonaEra un 28 de març del 2004. Roger Federer, llavors el millor jugador del moment, es trobava amb un jovenet de 17 anys a la tercera ronda del torneig de Miami: Rafa Nadal. “Quan vaig saber que jugaria amb Federer em feia il·lusió, però també em feia por perdre 6-1 i 6-1”, recordaria el jugador de Manacor. Va ser tot el contrari. Nadal va derrotar Federer en dos sets per 6-3 i 6-3. “No m’ha sorprès el nivell de Nadal, ja l’havia vist i és molt bo”, afirmaria Federer, que un any més tard va tornar el cop a la final del mateix torneig, quan va derrotar Nadal en tres sets.

No es pot entendre Nadal sense Federer. I Federer sense Nadal. Els dos han protagonitzat una de les rivalitats més boniques de la història de l’esport, tot i que els últims anys un tercer home va seure a la mateixa taula, Novak Djokovic. Abans de l’arribada del serbi, el tenis va ser cosa seva. Nadal sempre guanyant a Roland Garros, Federer a Wimbledon. I repartint-se èxits sobre pista ràpida.

“Tant de bo aquest dia no hagués arribat mai”, deia ahir Nadal al saber que el seu rival durant tants anys deixa la raqueta. Federer és cinc anys més veterà, però la seva decisió ben segur va remoure per dins un Nadal que amb 36 anys també pateix molts problemes físics. Els dos jugadors sempre s’han desfet en elogis. Federer va ser el rival a batre, l’home que va esperonar un Nadal que finalment el va superar en tornejos del Grand Slam guanyats. El suís en va aconseguir 20 i Nadal ja en porta 22, tot i que el manacorí ha guanyat 92 tornejos en la seva carrera, menys que els 103 de Federer. Nadal ha guanyat 24 dels 40 duels que han jugat, incloses 14 de les 24 finals.

La bona relació entre els dos s’ha traduït en gestos com el del 2016, quan Nadal va inaugurar la seva acadèmia en una època en què els dos estaven lesionats. “M’agradaria ensenyar tenis a jugadors joves i m’agradaria fer-ho a l’Acadèmia de Rafa”, ha arribat a declarar en el passat el jugador de Basilea, que no ha creat una acadèmia pròpia. “Si algun dels meus fills volgués jugar a tenis, segur que els enviaria allà”, va dir el 2019 Federer en referència al projecte de Nadal. L’últim partit disputat entre els dos va ser en una de les semifinals de Wimbledon del 2019, en què Federer va aconseguir la victòria per 7-6, 1-6, 6-3 i 6-4. Va ser un dels últims grans partits d’un Federer ja veterà i martiritzat per les lesions. De fet, perdria la final del torneig aquell any contra Djokovic. El suís ja va entendre llavors que seria difícil tornar a guanyar un torneig gran. Va ser la seva última final. Ara Nadal serà al costat de Federer a la Copa Rod Laver el dia del comiat del suís. Un torneig on podran ser companys d’equip, jugant junts. Un final ideal.

stats