Tenis
Esports 24/09/2022

Roger Federer: comiat apoteòsic per a una llegenda

Els aficionats paguen fins a 50.000 euros per veure l'últim partit de Roger Federer com a professional

3 min
Roger Federer, emocionat després del seu últim partit com a tenista professional

BarcelonaEls organitzadors de la Laver Cup de tenis van situar el preu de les entrades fins als 430 euros quan es va confirmar que Roger Federer participaria en aquest torneig que enfronta un combinat europeu contra un de la resta del món. Però els preus, que podien semblar elevats, van acabar sent una ganga per als que havien adquirit el tiquet anticipadament. I és que, així que Federer va anunciar que aquell seria el seu últim partit com a professional, els preus de les entrades van disparar-se amb una rapidesa increïble. Dijous se'n van vendre algunes per 25.000 euros i divendres les últimes es van despatxar a 50.000.

Roger Federer, agraïnt l'ovació que el públic de la Laver Cup li va dedicar en el seu últim partit com a tenista professional

Federer posava punt final a la seva història d'amor amb el tenis, on s'ha convertit en un dels millors jugadors de tota la història. De fet, si no fos per la irrupció de Rafa Nadal i de Novak Djokovic, el tenista suís tindria la corona assegurada. Ells tres, conjuntament amb Andy Murray, l'únic tenista capaç de fer-los ombra en les dues últimes dècades, van ser el gran reclam d'aquest torneig que s'organitza des de fa cinc anys, que no atorga punts en el rànquing ATP tot i que es considera professional perquè es computen les victòries dels participants.

L'últim ball de Federer, a Londres

L'expectació per veure Federer era màxima. I més a Londres, on el suís va tenir el seu idil·li amb el tenis: Wimbledon va ser el seu Grand Slam favorit, que va guanyar fins a vuit vegades, l'última el 2018. De fet, l'All England Club també havia sigut l'escenari del seu –fins aquest divendres– últim partit com a professional, on va caure als quarts de final el 2021. Els problemes físics de l'helvètic, que aquest agost ha complert 41 anys, el van allunyar progressivament de les pistes fins que el 15 de setembre va emetre un comunicat en què anunciava que ja en tenia prou. S'acomiadaria a la seva Laver Cup –el torneig l'organitza TEAM8, l'agència de representació que el mateix Federer regenta conjuntament amb el seu agent de tota la vida, Tony Godsick– i ho faria en un únic partit de dobles. Explicava que el seu cos no donava per aguantar més duels de màxim nivell.

Les graderies de l'O2 Arena de Londres van quedar petites per veure l'últim ball de Federer. Estava citat per al torn de nit, que començava a les 8 amb la presentació dels participants. L'ovació a l'ídol va ser majúscula, i això que encara faltava una bona estona perquè iniciés el seu duel. També els companys el van aplaudir. Poc després, es retirava a la zona d'escalfament, on es prepararia per al partit amb Rafa Nadal. "He fet això milers de vegades, però aquesta és molt especial. Gràcies a tothom per venir", deia Federer a través del seu compte de Twitter.

Roger Federer i Rafa Nadal

Federer s'acomiada fent un partit de dobles amb Rafa Nadal

Federer va tenir el comiat que volia i on volia. El tenista va demanar poder jugar uns dobles amb Rafa Nadal, aquell jugador que l'havia fet plorar a París, a l'arena de Roland Garros, aquell Grand Slam que se li resistia –sempre contra el manacorí– fins que va acabar guanyant el 2009. L'únic que va fallar va ser el resultat: Federer i Nadal van caure contra els nord-americans Jack Sock i Frances Tiafoe (4-6, 7-6 (2) i 11-9). En total, Federer tanca la seva etapa amb 20 títols grans, només superat en el quadre masculí per Nadal. A les vuit victòries de Wimbledon i al títol de París s'hi afegien sis victòries a Austràlia i cinc als Estats Units.

"Ha estat un dia meravellós. Estic molt feliç. no trist. He gaudit de posar-me les vambes una última vegada. He tingut els meus amics aquí, a la meva família, a companys... estic molt content d'haver jugat el partit", va dir Federer a peu de pista, visiblement emocionat. "No m'esperava tot això que m'ha passat. Jo només volia jugar al tenis. Ha estat perfecte. Ho tornaria a fer", va tancar el ja extenista suís, en un matx que es va acabar de matinada.

Lluny queda aquella carrera que va començar el 1998 i que el 29 de gener del 2001 va guanyar el seu primer torneig ATP. Vint-i-quatre anys de professional, 310 setmanes com a número 1 del rànquing, 103 títols, dues medalles olímpiques i més de 1.250 victòries, a més d'uns guanys –només en premis– que superen els 130 milions d'euros. Una llegenda com Federer només podia tenir un comiat apoteòsic.

stats