Barça

Retorn golejador i amb ensurt d'Alexia a la Champions League

La dues vegades Pilota d'Or ha tornat a ser titular en la màxima competició europea després de 542 dies i ha marcat dos gols, però ha estat substituïda amb molèsties al genoll esquerre

3 min
Alexia Putellas celebra el seu primer gol davant el Benfica.

Sant Joan DespíAlexia Putellas només va jugar el temps afegit de la final durant la passada edició de la Champions League. El Barça va guanyar al juny la segona orelluda de la seva història sense haver pogut comptar en tot el curs amb l'aleshores vigent Pilota d'Or, una fita a l'abast de molt pocs equips. La de Mollet del Vallès, aquest dimarts, ha tornat a ser titular en la màxima competició de clubs, una condició que no gaudia des de la final del 2022, quan l'Olympique de Lió va vèncer el Barça i Alexia va acabar abatuda a la gespa del Juventus Stadium de Torí. Han hagut de passar 542 dies perquè hagi gaudit una altra vegada a Europa, davant el Benfica, al qual el conjunt blaugrana ha guanyat per 5-0 amb dos gols, precisament, d'Alexia, dos més d'Aitana Bonmatí i un gol antològic d'Oshoala.

Però Alexia ha donat l'ensurt al coixejar ostensiblement a causa de molèsties a la cama esquerra, concretament a la zona del genoll que es va lesionar el juliol del 2022, i abandonar momentàniament el terreny de joc per ser examinada pels metges blaugranes. Posteriorment, al descans, ha estat substituïda. "El doctor m'ha dit durant el descans que l'havia de canviar, però no tinc més informació", ha explicat Jonatan Giráldez a la roda de premsa posterior a l'enfrontament. Les primeres exploracions han descartat que tingui res greu.

El retorn d'Alexia a la Champions ha arribat el mateix dia que Patri Guijarro, la gran heroïna de la final davant el Wolfsburg, ha rebut l'alta mèdica. La conseqüència és que, mentre va recuperant efectius que han passat per la infermeria (a l'espera de confirmar-se que Alexia no està lesionada i malgrat la baixa d'última hora d'Irene Paredes per amigdalitis), Jonatan Giráldez va veient com se li apareix el beneït problema d'haver d'escollir entre un nombre cada cop més alt de futbolistes i, així, es veu obligat a deixar fora d'inici en partits transcendents com el d'aquesta nit algunes jugadores que serien titulars indiscutibles en qualsevol equip del món.

Avui els ha tocat veure l'enfrontament d'inici des de la banqueta a Patri Guijarro, Salma Paralluelo, Lucy Bronze, Clàudia Pina i Sandra Paños. Definitivament, sembla que Cata Coll ha pispat la titularitat a l'alacantina en els partits assenyalats en el calendari. Diumenge, davant el Reial Madrid a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, hi haurà la confirmació si Giráldez torna a escollir la portera de 22 anys.

Alexia com a fals 'nou'

Durant els 45 minuts que Alexia ha jugat a l'estadi Johan Cruyff, amb Joan Laporta a la llotja, ha estat en una posició molt diferent de la d'interior esquerra a la qual ens tenia acostumats abans de la llarga lesió. Giráldez està insistint en utilitzar-la de fals nou en aquest inici de curs, una opció que és una conseqüència de no comptar amb una davantera centra de garanties (Oshoala segueix sent irregular) i que, fins avui, no havia donat gaires alegries. El que és cert és que el tècnic blaugrana té una sobrepoblació de jugadores al mig de camp, i el fet que Alexia avanci la seva posició li permet posar sobre el terreny de joc una fina estilista més a l'hora de moure l'equip i mantenir els noms del curs passat amb Keira Walsh, Aitana i Patri Guijarro. Avui, però, ha estat Mariona qui ha ocupat l'interior esquerre d'inici tenint en compte que la mallorquina surt d'una lesió.

El Benfica ha sortit atrevit, molt intens i arribant amb perill a l'àrea contrària. Aquest plantejament de l'equip de Filipa Patão ha incomodat les jugadores del Barça fins al punt que Jonatan Giráldez els ha hagut de demanar calma. Però en una jugada embolicada en el minut 15 Alexia ha estat la més llesta al rematar la pilota de cap al fons de la xarxa i, d'aquesta manera, s'ha convertit en la màxima golejadora històrica del club blaugrana a la Champions League. A la celebració ha fet un petó a l'escut del Barça de la seva samarreta. Després de ser examinada pels metges, la de Mollet del Vallès ha pogut continuar fins al descans i empènyer sobre la línia de gol un remat de cap d'Esmee Brugts per fer el 2-0 i el seu vint-i-unè gol a Europa. Aitana, amb un xut un cop ha deixat a terra la defensa del Benfica, ha posat el 3-0 abans del descans. Ja sense Alexia al terreny de joc, la mateixa Aitana ha ampliat encara més la diferència en el primer tram del segon temps, i en el minut 61 ha arribat el gran gol de la nit. L'autora ha estat la irreverent Oshoala, que amb els cabells tenyits de rosa ha executat una xilena perfecta.

  • Barça: Cata Coll; Torrejón, Engen, Mapi León, Ona Batlle; Walsh (Clàudia Pina, 71'), Aitana, Mariona (Oshoala, 60'); Graham Hansen (Vicky López, 78'), Alexia (Patri Guijarro, 46'), Brugts (Salma, 60'). Entrenador: Jonatan Giráldez.
  • Benfica: Pauels; Catarina Amado, Ana Seiça, Araujo, Lucia Alves (Almeida, 87'); Gasper, AndreIa Faria, Alidou (Andreia Norton, 65'); Jéssica Silva (Cintra, 65'), Francisca Nazareth (Martins, 87'), Andrea Falcón (Nycole Raysla, 57'). Entrenadora: Filipa Patão.
  • Gols: 1-0 Alexia Putellas (15’), 2-0 Alexia Putellas (40'), 3-0 Aitana Bonmatí (44'), 4-0 Aitana Bonmatí (52') i 5-0 Asisat Oshoala (61').
  • Àrbitra: Lina Lehtovaara (Finlàndia).
  • Targetes grogues: Catarina Amado (35').
  • Targetes vermelles: cap.
  • Estadi: Johan Cruyff, 4.536 espectadors.
stats