PRIMERA DIVISIÓ
Esports 07/03/2023

Reinier explica als seus companys que Damián Suárez va dir-li "macaco" durant el Getafe-Girona

El migcampista brasiler denuncia en privat el comportament racista del jugador de l'equip madrileny

3 min
Reinier Jesús, jugador del Girona

GIRONAEn el primer trimestre del 2023, a la societat, i també al futbol, encara hi ha comportaments racistes. Actituds que cal erradicar del tot. Fonts del vestidor gironí han confirmat a l'ARA que en el partit a Getafe de dissabte passat, el brasiler Reinier Jesús, migcampista blanc-i-vermell cedit pel Reial Madrid, va denunciar internament l'insult racista que li va dedicar el defensa uruguaià Damián Suárez. Concretament, explica que li va dir "mico". Els dos jugadors van protagonitzar una picabaralla dins del terreny de joc.

Consultat per aquest diari, el Girona deixa clar que censura qualsevol conducta racista i que aquests fets sempre han de ser castigats. El club blanc-i-vermell, però, no té previst fer cap comunicat, malgrat creure en la paraula del futbolista. Reinier, en públic, no ha assenyalat directament Damián. Només ho va fer, en privat, entre les parets del vestidor, encara que sobre la gespa va mostrar el seu malestar i la seva indignació. Si Reinier decidís denunciar-ho obertament, el club li donaria tot el suport possible. Acabat el partit, això sí, el brasiler va fer una piulada a les xarxes socials en què llançava el missatge "Mai no tindré por de cap mal", amb l'etiqueta "No al racisme". En cap moment no cita Damián.

Bernardo: "No sé si va passar o no, jo no hi era"

Aquest dimarts, al seu company al Girona Bernardo Espinosa li han preguntat sobre el cas i ha explicat que el que suposadament es va dir al vestidor el va enxampar "preparant-se" per a l'entrenament postpartit que solen fer els futbolistes suplents o menys habituals. "No ens podem fer els sords davant el soroll que generen aquesta mena de situacions, perquè hi som a dins. Però respecte a aquests temes hem de tenir molta delicadesa. No opinaré sobre aquest cas en particular, perquè en aquell moment no hi era. Ara bé, a les imatges es poden sentir les veus dels jugadors nostres i les dels rivals comentant l'acció. Uns i altres som companys de feina i exactament no sé si el que es diu va passar o no. L'únic que sempre defensaré és que som dins d'un entorn esportiu que ha de ser sa, bonic i competitiu. I tots els professionals hem d'anar de bracet condemnant qualsevol comentari racista que es faci. I amb això –ha repetit– no dic que es fes, perquè jo no hi era", ha assegurat el colombià.

Damián i Reinier tan sols van coincidir uns minuts sobre el terreny de joc. Exactament quatre –el brasiler del Girona va entrar al camp al minut 69 i l'uruguaià en va marxar al 73–, però van ser suficients per encendre el foc. En aquest temps es van enganxar dues vegades; la darrera, quan el canvi del futbolista del Getafe s'estava a punt de produir. Damián es va acostar a Reinier i, tapant-se la boca amb la mà, va dir-li alguna cosa. És aquí on Reinier va assegurar als seus companys de vestidor que el va insultar, que li va dir "mico". "Macaco", per ser exactes.

El fet que no hi hagi imatges que testifiquin clarament les paraules de Damián cap a Reinier provoca que ni el futbolista blanc-i-vermell ni el Girona facin cap pas més. Sense imatges, és la paraula d'un contra la de l'altre. L'uruguaià, en tot moment, es dirigeix a Reinier amb la boca tapada, i el brasiler, damunt del terreny de joc, va estar a punt de perdre els nervis. De fet, li va fer veure a l'àrbitre del partit, l'alacantí Martínez Munuera, que l'actitud de l'uruguaià no era gens correcta. Munuera no va fer constar cap insult racista a l'acta, un fet que també té com a conseqüència que l'acció se silenciï.

La reacció de Reinier, enfurismat pel que li diu Damián, demostra que el lateral del Getafe va dir-li alguna cosa fora de to. El brasiler se'n va anar directament a buscar-lo, cosa que va provocar la intervenció dels seus companys, com David López, que se l'enduia mentre la discussió continuava a distància. També va aparèixer Taty Castellanos, que li va dir alguna cosa a l'àrbitre abans que aquest se'l tragués del damunt i li demanés que s'allunyés. Santi Bueno i Miguel Gutiérrez van intentar posar pau. Reinier, que no va parar de gesticular en cap moment, també va conversar amb jugadors rivals, com el marroquí Munir, el portuguès Domingos Duarte, el paraguaià Alderete o el turc Enes Ünal. El Getafe i Damián no han fet cap declaració oficial al respecte.

stats