Esports 18/06/2022

Un desconegut campió de Lliga, contra les cordes (81-66)

Un Barça que no roda fi se situa a una derrota de l'eliminació

Nico Laprovittola

BarcelonaEl vigent campió de la Lliga Endesa està contra les cordes. El Madrid va superar un Barça que no roda fi (81-66) i ja domina la final de la Lliga Endesa per 1-2. L’equip blanc va aprofitar el seu domini en el rebot per aconseguir la victòria al WiZink Center i situar-se a un triomf del títol.

El partit va ser una continuïtat del primer, especialment pel que fa a la superioritat física blanca. El Madrid va aprofitar les 19 pèrdues de pilota del Barça i el seu domini en el rebot ofensiu per sumar un triomf amb molta autoritat. "Hem jugat com si fos un partit qualsevol. Hem de lluitar per les nostres vides", va analitzar Sarunas Jasikevicius. Kyle Kuric (15 punts) va ser dels pocs culers que va competir bé.

"Estem jugant amb molta solidesa contra el Barça, però no ens en podem refiar", va opinar Chus Mateo. Tot i jugar a casa, el Reial Madrid va tornar a competir sense Pablo Laso a la banqueta. Mateo va ocupar una vegada més les funcions del tècnic basc, que es recupera d’un infart. L’entrenador ajudant està fent una bona feina durant tota la final, transmetent seguretat a un equip que ja confiava en els seus coneixements. Guerschon Yabusele, que no va ser sancionat, va poder jugar. Molt criticats pel Reial Madrid dimecres, els àrbitres van tornar a estar al centre de totes les mirades. Els aficionats i els jugadors no van posar les coses fàcils a Carlos Peruga, Benjamín Jiménez i Alberto Sánchez Sixto.

Sarunas Jasikevicius va canviar d’estratègia. L’entrenador va inscriure Dante Exum i va descartar Nigel Hayes-Davis, un jugador que comptava amb la seva total confiança, però que estava disputant una eliminatòria molt decebedora. L’australià va ser titular, però es va carregar massa aviat de faltes personals; tres en cinc minuts. El jugador descartat va ser Pierre Oriola, que continua amb molèsties a la zona lumbar.

El tercer partit va començar amb imprecisions dels dos equips. Massa nervis per tenir precisió. El Barça va utilitzar les penetracions de Nick Calathes per seguir el ritme anotador d’un Reial Madrid que, tot i no tenir encert des de la línia de tres punts, va saber accentuar les situacions de transició per tancar el primer quart amb un avantatge de cinc punts (21-16).

La punteria exterior de Kyle Kuric va animar l’inici del segon quart, però les pilotes perdudes del Barça es van convertir en una llosa contra un rival que sempre les castiga amb bones transicions. L’equip blaugrana va malbaratar onze possessions en els primers 20 minuts contra un Reial Madrid que va tenir més continuïtat i varietat en la seva producció ofensiva. A més, va dominar el rebot ofensiu. La renda local va créixer fins als 10 punts (46-36). Tres tirs lliures de Brandon Davies van ajustar el marcador abans del descans (46-39).

El Madrid va assolir una diferència de 13 punts (55-42). Com pitjor escenari tenia, millor va jugar el Barça, que es va apuntar un parcial de 0-8 per ajustar el marcador i evitar que l’equip local obtingués una diferència decisiva (55-50). La diferència en el rebot ofensiu va ser abismal i el conjunt blanc la va saber utilitzar per arribar als últims deu minuts amb un marcador molt favorable (66-53).

Lluny de reaccionar, el Barça va seguir perdent pilotes contra el Madrid, que es va fer un fart d'anotar en segones oportunitats. La diferència va créixer fins als 19 punts a set minuts de final (72-53), quan l'equip català va llançar la tovallola.

Dante Exum

Diumenge, primer 'match ball'

El quart partit de la final, prevista al millor de cinc enfrontaments, es jugarà aquest diumenge (18 h, #Vamos) al WiZink Center de Madrid. Si fos necessari, el cinquè duel d’aquesta lluita pel títol està programat per dimecres de la setmana que ve al Palau Blaugrana.