Barça
Esports 07/12/2021

El punt feble del Bayern: "Es desconcentra quan defensa a prop del porter"

El Barça, que nega que guanyar a l'Allianz sigui un miracle, es juga passar als vuitens davant un conjunt bavarès amb poques fissures

5 min
Xavi Hernández, a l'Allianz Arena

BarcelonaMentre que al Barça la visita al Bayern fa dies que està marcada amb color roig al calendari, a Munic s'afronta el partit "amb tota tranquil·litat". De fet, tal com recorda el periodista català establert a Alemanya Isaac Lluch, fins aquest dimarts, dia previ a l'enfrontament entre bavaresos i catalans, a Julian Nagelsmann no se li havia preguntat per aquest duel. El conjunt alemany encara el partit amb la calma de qui "ja té els deures fets", tal com afirma Lluch, però alerta que això no significarà veure un Bayern relaxat. "No crec que vagi a especular ni canviï la seva naturalesa per aquest partit. No perquè tinguin res en contra del Barça, sinó perquè a cada partit volen demostrar que són el Bayern. Són molt constants i ambiciosos fins a arribar al punt, fins i tot, de no tenir pietat. Recordo, per exemple, com en les darreres jornades de la Bundesliga passada, malgrat ja tenir el títol al sarró, van guanyar 6-0 el Borussia Mönchengladbach, que estava lluitant per entrar en llocs de competició europea", explica el periodista, tot i que sí que obre la porta que algun futbolista menys habitual pugui entrar en l'onze, com podria ser el cas del català Marc Roca. Contra aquesta màquina de competir el Barça de Xavi es jugarà aquest dimecres (21 h, Movistar Liga de Campeones) classificar-se per als vuitens de final de la Champions. Els blaugranes necessiten igualar o fer un resultat millor que el Benfica, que rep un Dinamo de Kíev sense opcions a res a Lisboa.

La diferència abismal de la trajectòria contemporània entre alemanys i catalans fa pensar que el Barça necessitarà gairebé un miracle. "Si el Barça vol tenir opcions de guanyar a Munic, haurà de ser atrevit, valent i tenir la pilota. És a dir, quan més pateix el Bayern és quan ha de defensar molt a prop del porter, de Neuer. A la corona de l'àrea o directament dins l'àrea. Bàsicament, perquè els defenses, especialment els centrals i el lateral Alphonso Davies, no tenen els mecanismes ni estan acostumats a defensar molt a prop de la seva àrea i, en aquest sentit, és molt més fàcil que perdin la concentració. Un fet del qual es poden beneficiar els davanters de l'equip rival", sintetitza Marc Mayola, periodista i analista de futbol internacional, especialment de la Bundesliga i del conjunt bavarès. "El Bayern, per exemple, és un equip que encaixa molts gols a partir de centrades laterals. Esclar, llavors el problema del Barça és que no té un o dos davanters centres de referència i que, justament, no està sent contundent dins l'àrea. Però insisteixo: valentia, determinació i tenir la pilota. Llavors també caldrà estar molt atent als contraatacs del Bayern, però si surts a esperar-los, com ja va fer el Barça al Camp Nou, el partit es pot convertir en un autèntic calvari per als blaugranes", afegeix Mayola.

Com Lluch, Mayola no creu que el conjunt bavarès surti al partit amb menys energies que de costum pel fet de tenir ja el primer lloc al sarró, però sí que apunta que el Bayern potser no pot mantenir durant tot el partit el seu ritme altíssim tan característic: "Això no té a veure amb el fet que ja sigui primer ni amb una qüestió competitiva –el Bayern és un triturador de rècords i ho vol seguir sent–, sinó amb el context actual de l'equip: venen d'un partit dissabte contra el Dortmund jugat a un ritme infernal. I a això s'hi ha de sumar tota la problemàtica relacionada amb la pandèmia: els jugadors que han hagut de fer quarantena, els darrers positius... El Bayern ara mateix no està en un moment pletòric i això podria fer que no tinguin un ritme voraç al llarg de tot el partit".

Piqué, Lenglet i Dembélé a l'Allianz Arena

Els dos periodistes consultats també coincideixen que en cap cas serà determinant el fet que el partit es jugui a porta tancada. "El sextet el van aconseguir l'any de la pandèmia. Neuer, per exemple, explicava que, sense aficionats a les grades, es van motivar com a grup: el porter alemany va adquirir el gest de celebrar les intervencions importants aixecant i tancant el puny, per simbolitzar fortalesa des del col·lectiu", diu Mayola. "És evident que a tothom li agrada veure aquesta mena de partits, però crec que la gent assumeix la situació pandèmica del país i, sobretot, a Baviera, que és un dels lands, juntament amb Saxònia, on hi ha les pitjors xifres d'infecció. La gent accepta que s'hagi de jugar a porta a tancada", afegeix Lluch, abordant el prisma dels espectadors locals.

Xavi assumeix la pressió

Per a Xavi Hernández l'absència de públic tampoc serà un factor determinant, ni per a Gerard Piqué, que ha deixat clar el rival que es trobaran al davant: "Coneixent els alemanys i el Bayern, és indiferent si hi ha o no hi ha públic a l'estadi o si ells ja estan classificats. Aniran a competir. A nosaltres ens hi va la vida. Els dos equips anirem a l'atac, a veure qui en surt vencedor. Nosaltres hem d'anar a camp contrari, fer que el nostre joc sigui reconeixible". El Barça ja treballa des d'aquest dimarts a Munic amb les absències destacades d'Ansu Fati –encara no recuperat de la seva lesió i que Xavi, sota el consell del doctor Ricard Pruna, ha decidit no forçar– i d'Ez Abde. En el cas de l'extrem del filial, si no pot jugar és per una qüestió burocràtica, ja que el Barça no el pot inscriure en la llista B de la competició perquè la normativa de la UEFA exigeix, com a mínim, una antiguitat de dues temporades al club. El seu lloc l'ocupa Ilias, que, en canvi, el Barça sí que ha pogut inscriure. De fet, ja ho va fer abans de jugar contra el Benfica, tal com va avançar l'ARA, tot i que llavors no va poder jugar perquè arrossegava una sanció amb el juvenil a la Youth League.

Amb tot, Xavi s'encomanarà al seu millor onze –amb Dembélé de titular i amb Gavi ja recuperat– i espera que els seus jugadors estiguin a l'altura a Munic. "Per a mi el Bayern és un dels millors equips del món. La història diu que no hem guanyat mai a Munic, però la història també hi és per trencar-la. Estem amb molta il·lusió per competir i intentar guanyar el partit amb les nostres armes. Els dic als jugadors que la pressió és per a mi, no per a ells", ha expressat el tècnic, tractant de fer oblidar els dos últims correctius dels bavaresos al conjunt blaugrana: el 0-3 del primer partit de la fase de grups i, especialment, el 2-8 de Lisboa. "Per què no pensar en la primera victòria a casa del Bayern?", es pregunta Xavi.

stats