Fita a fita
Esports 07/01/2022

El puig d'en Farineta, abocat sobre el litoral de ponent de la Tramuntana

Bella i curta caminada pels voltants de s'Arracó (Andratx) fins a un cim coronat per un mirador del Foment del Turisme de Mallorca

Joan Carles Palos
5 min
La ruta d'aquesta setmana.

PalmaEn aquesta ruta ens enfilam dalt del puig d’en Farineta (324 m), una talaia meravellosa sobre el litoral de ponent, poc coneguda i escassament transitada. Una caminada curta que no arriba als quatre quilòmetres i que no supera els 200 metres de desnivell, que es pot fer ben bé en un dematí. A dalt, hi trobam el mirador-refugi del Foment del Turisme de Mallorca, inaugurat l’any 1968 en memòria de Gabriel Font i Martorell (1897-1965), destacat membre de l’entitat i autor del llibre 50 excursiones a pié por la isla de Mallorca, una fita important de la llarga història de l’excursionisme mallorquí.

El punt de partida de la caminada el situam a l’aparcament del cementeri de s’Arracó, el pk 5 de la carretera (Ma-1030) que uneix aquest poble del municipi d’Andratx amb el nucli costaner de Sant Elm. Som molt a prop del coll de la Palomera. Hi podem accedir en vehicle particular o en transport públic; la línia TIB 121 té aturada en el cementeri mateix.

La ruta

[00 min] Ens posam en marxa des de l’esplanada que hi ha davant el cementeri de s’Arracó i ens dirigim cap a un camí asfaltat que trobam al costat esquerre del fossar. Poc després d’haver-lo agafat, en seguirem un altre de terra que neix a la nostra dreta (est) i que baixa de manera ràpida vorejant un xalet per travessar el fons d’un estret comellar, solcat per un torrentó que baixa del vessant de ponent de la serra d’en Torres. [05 min] En travessar el jaç, deixam a la dreta un caminoi poc definit i continuam tot dret per un de més clar i senyalitzat amb marques vermelles que després d’una curta pujada passa per devora d’una barraca, a la nostra esquerra. Immediatament després gira direcció nord i es llança novament de baixada cap a un comellar travessat pel torrent de Ca na Rosa. En aquest tram de l’itinerari destaca la presència colossal dels puigs d’en Corso (237 m) i d’en Guida (337 m), ben davant nostre.

El descens del puig d'en Farineta ens regala una bella panoràmica de la vall de s'Arracó.

[15 min] Tot d’una enganxam un camí de carro que ens arriba per la dreta dels voltants de s’Arracó. Giram a l’esquerra i prosseguim la marxa, direcció nord, tot vorejant el torrent, fins que després de passar per davant una barraca esbucada que trobam a la nostra dreta el camí es bifurca. [20 min] Nosaltres prenem el de l’esquerra que, després de travessar un cop més el torrent, s’enfila (oest) per davall la serra d’en Torres i per dins un comellar estret als peus del puig d’en Farineta.

Després d’una pujada curta, el camí assoleix un replà [30 min], al bell mig del comellar i als peus del puig. En aquest punt, el camí esdevé un tirany que supera el fort pendent amb un parell de ziga-zagues (nord-oest) fins que arribam a un pi entravessat enmig del camí [35 min]. Aquí el tirany desapareix i unes fites ens guiaran (oest) a través del rost i unes marjades mig desfetes fins a tocar la carena (sud-oest). [40 min] Un coll ample i allargat des del qual gaudim d’una extensa i bella panoràmica. Si ens giram cap enrere, veurem el puig d’en Guida i s’Arracó (sud-est) i just davant nostre (nord-oest) tenim una primera visió de les muntanyes que envolten la Trapa, amb el puig de les Basses (493m) com a màxima elevació de l’entorn.

Des del collet voltam a la nostra esquerra i seguim la carena (sud-oest) i en direcció al refugi i mirador del puig d’en Farineta [55 min]. Aquestes darreres passes les hem de fer amb molta de cura; tot i que un tirany ens mena directe al cim, a la nostra dreta tenim un vertiginós penya-segat que convé evitar per no trobar més problemes dels necessaris. La visió des de dalt del cim d’en Farineta és senzillament espectacular. L’illot del Pantaleu i l’illa de la Dragonera dominen la panoràmica que obtenim des del mirador. Cap a l’interior, veurem la Mola de l’Esclop i el puig de Garrafa, entre altres elevacions d’interès.

A peu per Mallorca

Dia 28 d’abril de 1968 s’inaugurà el refugi i mirador Gabriel Font i Martorell, tres anys després de la seva mort i sis des que l’Ajuntament d’Andratx i el Foment del Turisme de Mallorca acordassin dedicar aquest espai, dalt del puig d’en Farineta, a qui havia estat vocal-delegat de l’entitat entre 1948 i 1965. Durant la seva etapa, l’excursionisme adquirí un paper destacat en la marxa del Foment, institució degana en la difusió d’aquesta pràctica esportiva a través de les seves activitats. Entre 1959 i 1960, un total de 2.618 socis assistiren a les excursions del Foment (Font: Antoni Vives Reus, Història del Foment del Turisme de Mallorca 1905-2005).

Des del mirador del puig d'en Farineta, la Dragonera copsa la visió del litoral de ponent de la Serra.

Gabriel Font era un personatge popular i amb certa ascendència dins el món del turisme i de l’esport, les seves dues grans aficions, a les quals dedicà tota la seva vida. No debades va ser periodista esportiu del diari Última Hora. Però de la seva trajectòria professional destaca sobretot que va ser soci fundador i jugador de la Reial Societat Alfons XIII (actualment, el Reial Club Esportiu Mallorca), club del qual presidí la secció excursionista, creada el 1916.

El seu llibre, 50 excursiones a pié por la isla de Mallorca, es va editar el 1964 amb una tirada de 2.000 exemplars, que aviat s’exhauriren. Durant anys va ser una publicació emblemàtica i molt cercada, tot i que avui dia, de la seva lectura, en destacam sobretot la defensa que fa l’autor a qui s’acosta per primera vegada a l’esport de muntanya: “L’excursionisme a peu –que és el vertader excursionisme– obliga a no vetllar la vigília i aixecar-se prest el dia de la marxa, ambdues coses d’acord amb els principis mèdics fonamentals, com ho són igualment exposar-se als rajos del sol i respirar a ple pulmó aire salnitrós de les marines o el puríssim de les altures, alhora que s’eviten els locals amb poca ventilació i s’eludeixen les ocasions d’envelliment del cos i l’esperit que les ciutats brinden”.

Un cop acabada la visita al puig, farem un descens alternatiu a la pujada per un tirany, fitat i marcat amb pintura vermella, que neix als peus del mirador i que es dirigeix (sud-est) cap al vessant marítim de la serra d’en Torres, que tenim just davant, apuntant cap a s’Arracó. Després d’un tram breu per damunt la carena [1 h 05 min], trobam a la dreta la senda que, a poc a poc, va traçant la ruta de descens per un coster rost i pedregós.

[1 h 40 min] El senderó que hem seguit desemboca al costat de la tanca d’un xalet (Son Verí), d’on neix una pista que enllaça amb el camí vell de s’Arracó a Sant Elm. Nosaltes continuarem tot dret per un senderó que voreja la tanca pel costat esquerre i que l’anirem voltant fins anar a sortir a una pista asfaltada [1 h 50 min] que ens durà còmodament fins a l’aparcament del cementeri de s’Arracó [1 h 55 min], des d’on hem iniciat la caminada i on tancam el circuit.

Les dades

Dificultat 2 sobre 5

Distància 3,45 km

Desnivell 200 m

Durada 1 h 55 min.

Altitud màxima 324 m

Ruta circular


@Fita_a_Fita

stats