Mundial de futbol
Esports 19/11/2022

El president de la FIFA: "Avui em sento qatarià, àrab, gai i treballador migrant"

Gianni Infantino acusa Occident d'hipocresia per les crítiques al país amfitrió del Mundial

3 min
El president de la FIFA Gianni Infantino ha defensat el Qatar

BarcelonaEl president de la FIFA, Gianni Infantino, ha sortit en defensa de Qatar just 24 hores abans que comenci el Mundial. I ho ha fet acusant el món occidental de doble moral. En un discurs per obrir el congrés de la FIFA a Doha, el dirigent suís ha contestat les crítiques per organitzar el torneig en un estat on no es respecten els drets humans: "Avui em sento qatarià, avui em sento àrab, avui em sento africà, avui em sento gai, avui em sento discapacitat, avui em sento un treballador migrant". Com que no ha dit res de les dones, que tenen poques llibertats a Qatar, Infantino s'ha vist obligat al torn de preguntes a afegir: "També em sento una dona". La roda de premsa ha acabat amb Bryan Swanson, director de comunicació de la FIFA, explicant que ell és homosexual, per tal d'intentar deixar clar que la FIFA no discrimina.

Per defensar Qatar, Infantino ha recordat la seva vida. "Soc fill de treballadors emigrants, els meus pares van treballar molt en condicions molt difícils. No a Qatar, sinó a Suïssa. Recordo perfectament on eren els migrants a Suïssa, on vivien, els drets que tenien. Me'n recordo que quan era petit veia com els tractaven, què els passava amb els passaports, amb les comprovacions mèdiques, amb l'allotjament". Fill d'italians i criat a Suïssa, Infantino ha afirmat que Qatar ha millorat molt en drets humans i que les condicions de treball dels obrers al país no són tan diferents de les d'Europa, "excepte els sous, que són més baixos". Algunes informacions afirmen que més de 6.000 obrers han perdut la vida la darrera dècada treballant al Qatar en condicions molt dures.

El govern del Qatar només admet tres morts per accidents laborals i afirma que els altres morts han estat per problemes de salut. La major part de morts són homes d’entre 30 i 40 anys, fet que porta organitzacions com Amnistia Internacional a qüestionar-se com poden donar-se tants casos de mort per problemes cardíacs en homes de la mateixa edat. De fet, una comissió del mateix govern qatarià va recomanar obrir una investigació el 2016, però no s’han arribat a investigar les causes de les morts dels treballadors. Les queixes rebudes han fet que el govern de Doha modifiqui la seva constitució per donar més drets als treballadors, però moltes organitzacions encara critiquen les condicions que pateixen treballadors de llocs com el Nepal o la Índia.

Doble moral

"Els europeus, els occidentals, ens donen moltes lliçons. I en els últims 3.000 anys ens hauríem de disculpar pels 3.000 anys vinents abans de continuar donant lliçons a la gent, per tot el que hem fet els europeus al món", ha defensat Infantino. Ho ha dit per recordar que cap de les empreses occidentals que fan negocis a Qatar han abordat com la FIFA els drets dels treballadors migrants, cosa que podria implicar que tindrien millors ingressos. "No he de defensar Qatar. Ells es poden defensar. Jo defenso el futbol i la injustícia. Molts arriben aquí i no els importen aquests treballadors. La FIFA sí que es preocupa, el futbol es preocupa i també Qatar ho fa", ha defensat.

Infantino ha insistit: "Nosaltres a Europa tanquem les nostres fronteres, no permetem treballadors d'aquests països, o si es fa és en xifres mínimes, perquè puguin treballar. Sabem que hi ha multitud de treballadors il·legals a països europeus, que viuen en condicions dolentes", ha continuat. "Els que arriben a Europa ho fan a través de rutes molt complicades. Si a Europa de veritat li importés el destí d'aquestes persones, de joves, també podrien fer el que està fent Qatar, crear vies i rutes legals a través de les quals almenys un percentatge d'aquests treballadors pogués arribar a Europa i tenir un lloc de treball i d'esperança", ha afegit.

El discurs del mandatari l'ha fet hores després que Hassan Al Thawadi, secretari general de Qatar 2022, emetés un comunicat contra les crítiques al país: “Aquesta Copa del Món és probablement la més escrita i comentada, fins i tot abans que s'hagi llançat un pilota. És molt lamentable que gran part d'aquests comentaris s'hagin desviat cap a l'acceptació de la desinformació, el rebuig dels matisos i la profunditat, i que sovint se sustentin en trops racistes basats en prejudicis i estereotips de llarga data sobre l'Orient Mitjà i el món àrab”.

stats