Futbol
Esports 05/11/2022

Churripi, el gran triomfador de l’equip de futbol més avorrit d’Europa

José Antonio Caro va frustrar les aspiracions del Lleida i va enlairar Diego Martínez abans de ser el mur inexpugnable del Burgos

3 min
José Antonio Caro acumula 810 minuts sense encaixar cap gol a Segona

Barcelona1.293 minuts sense encaixar cap gol. Aquest és el nou rècord d'imbatibilitat d'un sol porter en el futbol professional espanyol. Un gol de penal del Tenerife ha trencat la ratxa de José Antonio Caro 'Churripi', que ha superat amb el Burgos, de la Segona Divisió, els 1.275 minuts que va firmar Abel Resino (1990-91).

Churripi va convertir-se fa unes setmanes en el primer porter capaç de no rebre cap gol en els primers nou partits de Lliga. Va superar els 755 minuts que va tardar Claudio Bravo a rebre un gol en l’inici de la temporada 2014-15 amb el Barça. Churripi, el sobrenom amb què es coneixen els membres de la seva família materna, és la gran revelació d’un Burgos que viu un conte de fades gràcies a la seva solidesa defensiva: després de 15 jornades, té lideratge de Segona a només tres punts. L'Alabès, de fet, va caure al camp del Burgos fa poques jornades.

“El rècord? Intento mantenir-me al marge d’aquestes coses i estar concentrat. Perquè si no estic concentrat puc cometre una errada que pot costar un gol. El reconeixement és per a tot l’equip, però sense la resta de companys, que em defensen i se sacrifiquen, segurament ja hauria encaixat 45 gols”, va explicar Caro a El larguero. A El Plantío són conscients que no veuran un futbol vistós, però de moment es conformen amb no encaixar gols per acostar-se a l’objectiu, que no és sinó la permanència. “Tot i ser molt rocosos, ens està donant actuacions molt bones, amb aturades que valen molts punts. No esperàvem batre aquest rècord, però sabíem que l’entrenador treballa bé l’aspecte defensiu, perquè per a nosaltres tancar la porteria és clau”, explica a l’ARA l’exjugador del Rayo Vallecano i actual director esportiu del Burgos, Miguel Pérez Cuesta Michu

Clau en la carrera de Diego Martínez

Després d’una temporada cedit pel Valladolid, Caro va fitxar pel Burgos l’estiu passat. “N'estem encantats, és un tio molt obert que aporta l'alegria andalusa al vestidor. En una ciutat castellana va bé tenir algú que ens animi el dia a dia. Abans que futbolistes fitxem persones, i amb ell vam encertar-la en les dues coses”, afegeix Michu.  

Format al planter del Sevilla, Caro va ser protagonista de l’ascens a Segona del filial del conjunt andalús el 2016. Sota les ordres de l’actual tècnic de l’Espanyol, Diego Martínez, Churripi va ser clau aturant un penal i marcant el gol decisiu a la tanda de penals de la promoció d’ascens contra el Lleida Esportiu. Caro, per tant, va canviar per complet la història moderna d’un Lleida que es va quedar a les portes de tornar a Segona una dècada després d’haver caigut a Segona B i d’un Diego Martínez que, gràcies en bona part a aquell ascens –que va ser el seu primer gran èxit esportiu–, va aconseguir continuar fent carrera al futbol professional. 

Caro, per la seva banda, va aprofitar aquell ascens per consolidar-se a Segona, on ha voltat per clubs com l’Albacete, la Ponferradina i el Burgos. Però amb 28 anys encara no ha aconseguit pujar al cim de la màxima categoria. Fins ara només ha disputat tres partits a Primera Divisió amb el català Sergio González, que li va donar l’alternativa en tres partits del tram final del curs 2019-20 al Valladolid, on era el suplent de l’exblaugrana Jordi Masip.

Ara el seu rendiment podria tornar a obrir-li les portes a l’elit: “Si continua a aquest nivell generarà un traspàs segur”, admet sense embuts el responsable esportiu del Burgos. Michu, que considera que Caro “té nivell de Primera Divisió”, es desfà en elogis del seu porter: “Té un molt bon joc amb els peus, un gran xut, bons reflexos, mana molt a l’àrea i juga amb molta confiança, se sent capaç de fer bones passades directes als migcampistes o de fer-li un retall a un davanter rival. Em sembla un gran porter”. Michu prefereix guardar silenci sobre la seva clàusula de rescissió. “Arribat el moment, no li tallarem la progressió”. 

stats