Futbol

Deco dona explicacions a Laporta i Xavi per les seves polèmiques declaracions

En una entrevista a Portugal, presumptament va afirmar que considerava que el "mètode" blaugrana està "caducat"

3 min
Xavi Hernández, Joan Laporta i Deco durant la presentació del tercer com a director esportiu

BarcelonaEl postpartit del Barça-Granada va estar marcat pel ressò que es va fer la premsa esportiva catalana d'unes declaracions de Deco publicades durant la setmana a la revista portuguesa Nascer do Sol. La resposta més cridanera de l'entrevista tenia a veure sobre el model de joc característic del Barça, el que també s'anomena ADN Barça, i que consisteix en el joc de posició amb una proposta ofensiva, sempre a partir de dominar la possessió de la pilota. Deco, que va ser un dels exponents d'aquest futbol durant la seva etapa de jugador del Barça sota les ordres de Frank Rijkaard, hauria afirmat en aquesta entrevista que el "mètode [del Barça] està esgotat" i que "cal trobar algú que vingui a trencar amb el passat per iniciar un nou paradigma". La seva resposta era amb relació a qui ha de ser el nou entrenador del primer equip blaugrana.

Les declaracions, per rupturistes i més sota la presidència de Joan Laporta, que sempre s'ha declarat com un amant del futbol de Johan Cruyff, han aixecat molta polseguera. Tanta, que Deco es va afanyar a matisar-les tan bon punt se'n va fer ressò la premsa esportiva catalana i van arribar Barcelona. Aquest diumenge, poc abans de la mitjanit, l'editor de Nascer do Sol també ha matisat les declaracions, a petició del mateix director esportiu blaugrana. La versió que també defensa el club és que Deco no es referia a trencar amb el model de joc característic del Barça, sinó que volia enviar un missatge similar al que ja va enviar Xavi Hernández quan va anunciar que no seguiria a la banqueta del Barça: "Cal canviar de rumb". L'entitat blaugrana defensa que la resposta s'ha tret de context.

De fet, en la nota d'aclariments que ha fet l'editor, s'exposa aquesta mateixa versió. Afirma que la resposta de Deco necessita "un aclariment": "No és decisió ni voluntat de Deco canviar de mètode o de paradigma, però va ser Xavi qui va assenyalar aquest camí amb la seva sortida". La nota continua assenyalant que hi ha "una deficient explicació" sobre les paraules de Deco i que hi ha una "mala interpretació per part de l'autor". També vol aclarir que Deco està "totalment d'acord amb el president sobre aquest tema", amb referència al model de joc que sempre ha defensat Laporta. La nota acaba amb una disculpa "per la mala redacció", a parer de la rectificació de l'editor de la revista portuguesa, sobre les paraules del director esportiu blaugrana. L'autor de l'entrevista és Afonso de Melo, amic de Deco, actual assessor de la secció de futbol de Portugal i que va venir a Barcelona a fer l'entrevista.

La nota d'aclariment de l'editor de 'Nascer do Sol'

Deco dona explicacions a Laporta i Xavi

La primera versió de Deco, la que va ser publicada en primera instància durant la setmana passada, va agafar a contrapeu Xavi en la roda de premsa després de l'empat contra el Granada (3-3). Va ser un moment incòmode per al tècnic, perquè desconeixia que el director esportiu hagués fet aquestes presumptes declaracions. "On ho ha dit això? No és el que em comunica a mi. Ell coneix i creu en el model, en l'ADN Barça, ha jugat aquí... No et puc dir res més", va respondre Xavi amb cara d'incredulitat. La resposta de Deco, abans de ser matisada, també va generar arestes internes al club, començant pel president. Laporta, segons va revelar Catalunya Ràdio, també va viure amb molt disgust l'empat contra el Granada, el penúltim classificat. Fins i tot hauria llançat a terra una safata de canapès a l'avantllotja de Montjuïc.

Va ser el mateix Deco qui després del partit va explicar al president i a Xavi que les seves declaracions "s'havien tret de context" i que demanaria una rectificació a Nascer do Sol, segons apunten fonts del club blaugrana a aquest diari. Les converses –que van acabar derivant en l'entrevista publicada l'última setmana– entre el periodista Afonso de Melo i el director esportiu blaugrana es van produir en el mateix dia del Barça-Vila-real (3-5) i van seguir l'endemà. "Deco es volia expressar en els mateixos termes que ho havia fet Xavi en la roda de premsa en què va anunciar el seu comiat i va dir que el club necessitava un canvi de rumb. En cap cas es volia referir al model de joc, sinó a la situació actual del club i a la dinàmica de l'equip", asseguren les mateixes fonts a l'ARA.

"La relació entre Xavi i Deco és bona", afegeixen. Tots dos han coincidit aquest dilluns al matí fent un cafè. Xavi, però, se sentia més fort amb l'anterior estructura esportiva, que estava encapçalada per Mateu Alemany i Jordi Cruyff.

stats