Futbol

Pau Cubarsí: el fill de fuster que irromp al cor de la defensa amb només 17 anys

El central d'Estanyol, un poble minúscul del municipi de Bescanó, és un dels escollits per La Masia i per Xavi Hernández

Pau Pedraza i Albert Nadal
4 min
Pau Cubarsí, central del Barça

BarcelonaLa Masia és un dels tresors més preuats que té el Barça. En una època d'urgències, els jugadors de la casa estan agafant galons a una velocitat gairebé sense precedents. El darrer: Pau Cubarsí, que va debutar amb tan sols 16 anys a la Copa contra l'Unionistas de Salamanca i que va ser titular contra el Betis a tot un feu com el Benito Villamarín. Només el desgast físic el va privar de completar els 90 minuts, on va tenir una actuació majúscula. "Malgrat la seva joventut, en Pau juga amb moltíssima personalitat. És segur i té una sortida de pilota increïble", celebren des del vestidor blaugrana. "Estem convençuts que és un futbolista per fer carrera al primer equip", afegeixen des de la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí.

A Sevilla, un ja excompany de batalles de Cubarsí al planter com Lamine Yamal també va ser protagonista. El central ha bufat espelmes aquest dilluns, l'extrem ho farà el 13 de juliol. Tots dos són els grans exponents de la generació del 2007. Lamine Yamal, que va debutar el curs passat, ja és ben conegut per l'afició: aquesta temporada ha participat en tots els partits en què ha estat disponible. Cubarsí tot just s'està donant a conèixer entre el gran públic, però ja fa temps que està al radar de Xavi Hernández: va participar en la gira de pretemporada i aquest curs ha estat convocat en fins a tretze ocasions pel tècnic.

El fill de fuster que gaudeix defensant

Cubarsí és el quinzè debutant de La Masia des que Xavi va aterrar a la banqueta el novembre del 2021. Fermín López (20 anys), Marc Guiu (18 anys) i Héctor Fort (17 anys) també s'han estrenat aquesta temporada. El cas de Cubarsí sorprèn per la seva precocitat. Des de la Ciutat Esportiva, però, remarquen que ja fa temps que és un dels "escollits" per arribar al primer equip. La seva personalitat també és fruit d'un entorn humil i sa. El seu pare regenta la Fusteria Cubarsí a l'Estanyol, una petita població de prop de 200 habitants que penja del municipi de Bescanó, a Girona. Al futbolista, que viu a La Masia, li agrada tornar al seu poble de tant en tant.

Cubarsí ha entrat amb bon peu al vestidor, on té en Lamine Yamal el seu principal aliat. A banda de conviure plegats al planter, han competit en els mateixos equips i ara triomfen en el club que sempre han portat al cor. Tots dos van fer història contra el Betis, igualant un precedent de fa gairebé 40 anys a la Lliga. Va ser a la temporada 1984-85, quan una vaga de futbolistes professionals va fer que aquest fet històric quedés registrat per l'Osasuna. Ara, per primera vegada en tot el segle XXI, un equip de la competició presentava un equip inicial amb dos menors de 17 anys. Va ser, a més, l'onze més jove del Barça aquest curs, amb una mitjana de 24 anys i mig.

"Està capacitat i és un noi responsable. Crec que no ha perdut cap pilota", va dir Xavi després de la victòria contra el Betis. En 82 minuts, el central gironí va firmar un 93,5% d'encert en la passada. A més, no va cometre cap falta i va lluitar sense arronsar-se contra davanters com Willian José, Borja Iglesias i Luiz Henrique. "És un central que gaudeix defensant i, sobretot, sap molt bé què fer quan té la pilota als peus", destaquen a l'ARA des de Sant Joan Despí. Entre els futbolistes que l'han apadrinat al primer equip hi ha Ronald Araujo, que és el líder del grup de joves al vestidor.

A banda de l'anticipació i la seguretat defensiva, les grans fortaleses de Cubarsí també són la capacitat per llegir quina és la passada més encertada, detectar el tercer home i tenir bon peu per als desplaçaments i els canvis d'orientació. La mescla d'aquestes virtuts explica per què Jaume Marcet, periodista del diari Sport i que va treballar durant més de 20 anys a l'extinta Barça TV comentant partits de les categories inferiors, defineix Cubarsí com "un híbrid entre Piqué i Puyol".

El Barça va fitxar el central pel planter, llavors comandat per Jordi Roura i Aureli Altimira, l'any 2018. Va arribar a l'estiu per jugar a l'aleví, tot i que ben aviat seria habitual veure'l tenir minuts en categories superiors, com per exemple quan reforçava el juvenil malgrat ser cadet. "Amb Puyol comparteix la rapidesa i la contundència, mentre que amb Piqué ho fa amb la sortida de pilota d'una manera creativa i tècnica. Si es pogués fer un experiment màgic on s'ajuntessin el lleidatà i el barceloní, el resultat seria Pau Cubarsí", analitza Marcet. Amb el dorsal 4 a l'esquena (a la Lliga va debutar amb el 33), sovint ha sigut capità dels seus equips i gairebé sempre ha jugat de central.

El gironí de 17 anys tot just estrenats afirma que ha viscut "la millor setmana" de la seva vida després de debutar a la Copa i estrenar-se a la Lliga com a titular. És aficionat a la NBA i li encanta veure els partits de la Premier League. La seva passió és el futbol, que compagina amb els estudis de batxillerat. Quan acabi, la seva intenció és estudiar alguna carrera vinculada amb l'economia. Sobre la gespa és un central, segons paraules de Xavi, destinat a "marcar una època".

Cancelo i Christensen, disponibles per a San Mamés
  • El Barça juga aquest dimecresl'eliminatòria a partit únic dels quarts de final de la Copa contra l'Athletic Club a San Mamés. Una cita que aspiren a disputar tant Cancelo com Christensen. En canvi, Iñigo Martínez, un altre dels defenses lesionats, està descartat al 100%.

stats