Girona

Ortiz Arias: l'àrbitre que no es rentava la boca amb sabó

David López va acusar el col·legiat madrileny a la mitja part del Girona-Almeria: "No s'ha d'insultar ni faltar al respecte"

3 min
Miguel Ángel Ortiz Arias mostrant una groga durant el Girona-Almeria.

Sabadell“Al Miguel Ángel (Ortiz Arias) el coneixem tots els jugadors de Primera Divisió, però és un tema que va més relacionat amb la part humana que amb el vessant professional. Estem treballant i sempre pots dir una paraula més alta que l’altra, però no s’ha d’insultar ni faltar al respecte. Estem tots al mateix vaixell”. Aquestes paraules són de David López, jugador del Girona, que denunciava el tracte rebut per part de l’àrbitre madrileny, durant l’entrevista de la mitja part del partit contra l'Almeria a Montilivi. El santcugatenc no es va mossegar la llengua i va explicar que compartir terreny de joc amb Ortiz “és complicat perquè et dificulta la feina” i es va queixar de la seva “mala educació i prepotència”.

Les declaracions del central van sorprendre el món del futbol, però no l’esfera arbitral del país. El currículum d'Ortiz Arias és ben conegut als passadissos del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) i el seu descomunal talent per dirigir partits sovint es veu perjudicat per la seva incontinència verbal. El madrileny va debutar a Primera la temporada 2021-22, però les seves dues temporades a la categoria de plata ja van servir per constatar que la seva manera de dirigir-se als jugadors podria portar problemes. Per això els dirigents arbitrals van advertir-li que havia de modificar la seva manera d’interactuar. Amb tot, Ortiz va continuar en la mateixa línia. No és fàcil canviar quan una recepta t'ha portat a la màxima categoria.

El primer episodi desagradable es va viure en un Alabès-Betis, tot just el seu quart compromís a l’elit. Tot i ser un nouvingut, no va ser capaç de gestionar amb seny un conflicte entre jugadors i va empentar Rubén Duarte per evitar que s’aproximés a la seva posició. Aquesta acció no va agradar gens a la cúpula dirigent, però van deixar-li marge per adaptar-se a Primera. De fet, a poc a poc va guanyar-se una bona reputació perquè tirava endavant els partits amb sobrietat i sense cridar l’atenció.

Dos episodis el van apartar de la internacionalitat

La temporada passada era la segona del madrileny a Primera i va brillar amb llum pròpia. De fet, era el màxim favorit per aconseguir una de les dues places d’internacional que quedaven vacants gràcies a l’adeu de Mateu Lahoz i Del Cerro Grande, però el rush final del curs li va passar per damunt. La primera polèmica es va produir a mitjans d’abril. Ortiz Arias va perdre els papers a Balaídos i va empentar de manera contundent i abusiva el mallorquinista Kadewere durant un contraatac. La seva irresponsabilitat li va costar una nevera de 3 jornades sense trepitjar la gespa. Va tornar a xiular amb el transcendental Valladolid-Sevilla de la jornada 34 i va prendre una desafortunada decisió: assenyalar el final de la primera part just abans que Escudero engaltés un xut des de fora de l’àrea que va acabar al fons de la xarxa. Aquella acció va fer la volta al món i va ser una pedra més en el camí a la salvació de l’equip de Pucela, que va acabar descendint a Segona.

El president del CTA, Luis Medina Cantalejo, juntament amb el seu equip, van decidir retirar-li l'escarapel·la de la FIFA que pràcticament ja tenia al pit en benefici del gallec Alejandro Muñiz Ruiz. Ara, la denúncia pública de David López situa al centre de la polèmica Ortiz Arias, un àrbitre amb moltíssima personalitat que el comitè no ha sabut lligar curt i que es mostra incapaç de guanyar-se la confiança dels jugadors sense recórrer a l’excés d’autoritat. 

stats